Zupa cebulowo-porowa z pulpetami

Zupa cebulowo-porowa z pulpetami

W sezonie jesienno-zimowym zupy są jak najbardziej pożądane, rozgrzewają i sycą, można w nich przemycić przeróżne warzywa, co sprawdzi się w przypadku małych niejadków. Niejednokrotnie taka gest zupa z mięsno -skrobiową wkładką doskonale zastąpi cały obiad. Cebulę należy wolno karmelizować, wtedy wydobywamy jej słodycz, można również użyć szklanki wina białego, które wlewamy kiedy cebula już się zrumieni,kiedy wino odparuje dolewamy bulion, smak pozostanie, a zupę może zjeść wtedy każdy.
Zdjęcie - Zupa cebulowo-porowa z pulpetami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składnikina 6 porcji

Czasprzygotowania: 50 min

280 g pora
600 g cebuli
1 l buliony warzywnego lub mięsnego
1 szklanka białego wina (opcjonalnie)
3 ziemniaki średniej wielkości
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki masła klarowanego
2 gałązki świeżego tymianku
400 g mielonego mięsa indyka
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz
ok 150 ml kwaśnej śmietany 18%




Przygotowanie:



1. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, rozgrzewamy masłoklarowane i wrzucamy cebulę, dodajemy liście laurowe, gałązkitymianku oraz ziele angielskie, karmelizujemy na średnim ogniu ażcałość lekko się zrumieni, ok 20 min, jeśli używamy wina to wlewamy je w tym miejscu i czekamy aż alkohol odparuje
2.Jasne części pora kroimy w plasterki, dodajemy po zrumienionejcebuli, chwilę smażymy aż pory zmiękną, zalewamy całośćgorącym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,przykrywamy i gotujemy ok 10 min
3. Domielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamyświeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkościwiększego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy,całość gotujemy jeszcze ok 15 min
4. Nakoniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku soląi pieprzem







Zdjęcie - Zupa cebulowo-porowa z pulpetami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowo-porowa z pulpetami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowo-porowa z pulpetami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Zupa cebulowo-porowa z pulpetami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij


EtykietydróbporSłodki Kompromis wytrawniezupa

Kategorie przepisów