Zrazy schabowe w sosie po węgiersku

Zrazy schabowe w sosie po węgiersku

Zdjęcie - Zrazy schabowe w sosie po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrazy schabowe w sosie po węgiersku

Składniki:

 

  • 600g schabu
  • mąka do oprószenia kotletów
  • sól i pieprz
  • smalec lub olej do smażenia zrazów

Sos węgierski do zrazów schabowych:

  • 3-4 łyżki masła
  • 1 duża, drobniutko posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • około 400ml wywaru z mięsa
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Przepis na zrazy schabowe w sosie po węgiersku:

Krok 1.

  • Koncentrat pomidorowy poddusić razem z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku.
  • Z reszty masła i mąki przygotować lekko zrumienioną zasmażkę, dodać przesmażony koncentrat, rozprowadzić wywarem, dodać tymianek i zagotować. Gotować na małym ogniu. Sos węgierski doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Krok 2.

  • W tym czasie przygotować zrazy schabowe. Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien. Odciąć nadmiar tłuszczu, lekko rozbić tłuczkiem, następnie wyrobić nożem, nadając zrazom okrągły kształt. Kotlety posolić, oprószyć pieprzem mielonym i mąką - smażyć na silnym ogniu na rumiano z każdej strony. Do zrazów dodać przygotowany sos węgierski - dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie i delikatne (w razie konieczności podlać odrobiną wywaru z mięsa).

Gotowe zrazy w sosie po węgiersku podajemy z ziemniakami puree, kaszą perłową, gotowanym kalafiorem lub fasolką szparagową i sezonowymi surówkami.


Miłego gotowania!

Kategorie przepisów