Zrazy schabowe w sosie po węgiersku
Zrazy schabowe w sosie po węgiersku
Składniki:
- 600g schabu
- mąka do oprószenia kotletów
- sól i pieprz
- smalec lub olej do smażenia zrazów
Sos węgierski do zrazów schabowych:
- 3-4 łyżki masła
- 1 duża, drobniutko posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- około 400ml wywaru z mięsa
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, cukier i pieprz do smaku
Przepis na zrazy schabowe w sosie po węgiersku:
Krok 1.
- Koncentrat pomidorowy poddusić razem z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku.
- Z reszty masła i mąki przygotować lekko zrumienioną zasmażkę, dodać przesmażony koncentrat, rozprowadzić wywarem, dodać tymianek i zagotować. Gotować na małym ogniu. Sos węgierski doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 2.
- W tym czasie przygotować zrazy schabowe. Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien. Odciąć nadmiar tłuszczu, lekko rozbić tłuczkiem, następnie wyrobić nożem, nadając zrazom okrągły kształt. Kotlety posolić, oprószyć pieprzem mielonym i mąką - smażyć na silnym ogniu na rumiano z każdej strony. Do zrazów dodać przygotowany sos węgierski - dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie i delikatne (w razie konieczności podlać odrobiną wywaru z mięsa).
Gotowe zrazy w sosie po węgiersku podajemy z ziemniakami puree, kaszą perłową, gotowanym kalafiorem lub fasolką szparagową i sezonowymi surówkami.
Miłego gotowania!