Złociste kąski tofu w sezamie
Czy tofu może smakować pysznie? Ano może! Jeśli zostanie odpowiedno przyrządzone nie jedna osoba będzie sie nim zajadała. Moja dzisiejsza propozycja to tofu zamarynowane w mieszaninie soku cytrynowego, sosu sojowego i sporej ilości świeżego imbiru, a następnie obtoczone w panierce sezamowej. Tak przyrządzone tofu - jeśli było odpowiednio długo marynowane jest wystarczająco słone oraz z mocno wyczuwalną nutą cytrusowo - imbirową. Naprawdę smaczne!
Złociste kąski tofu w sezamie
Składniki:
- 40 dag naturalnego serka tofu
- jajko
- 10 dag sezamu (warto mieć trochę więcej pod ręką:))
- mała cytryna
- 3 - 4 cm świeżego kłącza imbiru
Dodatki:
- olej do smażenia
- 2 - 3 łyżki pikantnego keczupu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 6 - 7 łyzek oleju sojowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz
Tofu pokroić w kostkę o boku 3 cm. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę umyć i sparzyć. Następnie zetrzec skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, skórką, mąka ziemniaczaną, startym imbirem, rozgniecionym czosnkiem i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt kwaśny można dodać odrobinę miodu.Tofu zalać marynatą i odstawić na przynajmniej 10 minut - pamiętając o częstym przewracaniu kostek, aby dobrze i równomiernie się zamarynowały.
W miseczce rozkłócić jajko z keczupem. Na płaski talerz wsypać ziarno sezamu. Kostki tofu zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kostki tofu i usmażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym i pikantnymi surówkami. Pikantne dipy równiez mile widziane:)
Smacznego!