Złociste kąski tofu w sezamie

Złociste kąski tofu w  sezamie

Czy tofu może smakować pysznie? Ano może! Jeśli zostanie odpowiedno przyrządzone nie jedna osoba będzie sie nim zajadała. Moja dzisiejsza propozycja to tofu zamarynowane w mieszaninie soku cytrynowego, sosu sojowego i sporej ilości świeżego imbiru, a następnie obtoczone w panierce sezamowej. Tak przyrządzone tofu - jeśli było odpowiednio długo marynowane jest wystarczająco słone oraz z mocno wyczuwalną nutą cytrusowo - imbirową. Naprawdę smaczne!

Zdjęcie - Złociste kąski tofu w  sezamie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Złociste kąski tofu w sezamie

Składniki:

  • 40 dag naturalnego serka tofu
  • jajko
  • 10 dag sezamu (warto mieć trochę więcej pod ręką:))
  • mała cytryna
  • 3 - 4 cm świeżego kłącza imbiru

Dodatki:

  • olej do smażenia
  • 2 - 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 6 - 7 łyzek oleju sojowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz

 

Tofu pokroić w kostkę o boku 3 cm. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę umyć i sparzyć. Następnie zetrzec skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, skórką, mąka ziemniaczaną, startym imbirem, rozgniecionym czosnkiem i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt kwaśny można dodać odrobinę miodu.Tofu zalać marynatą i odstawić na przynajmniej 10 minut - pamiętając o częstym przewracaniu kostek, aby dobrze i równomiernie się zamarynowały.

W miseczce rozkłócić jajko z keczupem. Na płaski talerz wsypać ziarno sezamu. Kostki tofu zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kostki tofu i usmażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym i pikantnymi surówkami. Pikantne dipy równiez mile widziane:)

Smacznego!

Kategorie przepisów