Ziołowe muffiny z czarną oliwką


Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Nowa kuchnia włoska. babeczki."
Składniki na 8 muffinek:
- 115g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 40g oleju
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta nitek szafranu
- 50g pokrojonych na plasterki czarnych oliwek bez pestek
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, zioła i szafran wsyp do miski i wymieszaj. W mniejszej miseczce roztrzep jajko, dodaj mleko i olej, wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników. Dodaj oliwki i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, można po sam wierzch papilotek. Piecz około 15-17 minut, do suchego patyczka. Babeczki nie bardzo chciały się zarumienić w czasie pieczenia więc na ostatnie dwie minuty włączyłam termoobieg. Smacznego !
