Ziołowe muffiny z czarną oliwką

Ziołowe muffiny z czarną oliwką
Zdjęcie - Ziołowe muffiny z czarną oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś przepis na wytrawne muffiny. Tym razem ziołowe z dodatkiem czarnych oliwek. Świetny dodatek do aromatycznych zup - kremów warzywnych. Smaczne bułeczki do pogryzania kiedy dopadnie nas mały głód. Banalnie proste w przygotowaniu.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Nowa kuchnia włoska. babeczki."
Składniki na 8 muffinek:
  • 115g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40g oleju
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta nitek szafranu
  • 50g pokrojonych na plasterki czarnych oliwek bez pestek
Pokrój oliwki na plasterki i odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, zioła i szafran wsyp do miski i wymieszaj. W mniejszej miseczce roztrzep jajko, dodaj mleko i olej, wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników. Dodaj oliwki i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, można po sam wierzch papilotek. Piecz około 15-17 minut, do suchego patyczka. Babeczki nie bardzo chciały się zarumienić w czasie pieczenia więc na ostatnie dwie minuty włączyłam termoobieg. Smacznego ! Zdjęcie - Ziołowe muffiny z czarną oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów