Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch. Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę.
Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową focaccię (focaccia al rosmarino e salvia) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki
Upiekłam ją jednak w... wolnowarze.
Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie Crock-Pot.pl
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru nie powinna więc już Was dziwić
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - składniki jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml
Uwaga: Poniżej proporcje na okrągły wolnowar Crock-Pot o pojemności 4,7 litra. Jeśli będziecie korzystać z modeli o pojemności 5,7 lub 6 litrów ilość składników trzeba zwiększyć o jedną trzecią.
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 500)
- 1 szklanka letniej wody
- 1 opakowanie (7g) drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek
- dodatki: po około pół łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii, duża szczypta tymianku, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pieprz do smaku
Uwaga: Zamiast suszonych ziół możecie użyć po 2 gałązki świeżego rozmarynku i szałwii. Możecie je też dodać do ciasta podczas wyrabiania.
Inne dodatki do focaccii
- suszone pomidory + bazylia
- zielone lub czarne oliwki + sól morska + ulubione zioła
- czerwona cebula + kapary
- oliwa + czosnek +gruboziarnista sól
- pomidorki koktajlowe + zioła prowansalskie lub bazylia
- pesto + pokrojone pomidory
- ulubione zioła + parmezan
- pokrojone w kostkę papryczki jalapeno + parmezan
- szpinak + czosnek + posiekane serca karczochów
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - przygotowanie Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i wodę, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, pod koniec dodając 2 łyżki stołowe oliwy.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 do 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie, papier do pieczenia posmarować oliwą (najwygodniej jest to zrobić za pomocą papierowego ręcznika zamoczonego w oliwie) i ułożyć w misie wolnowaru. Posiekaną cebulkę wymieszać z ziołami i oliwą i odstawić na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść przez kilka minut na obsypanej mąką stolnicy, uformować kształt zbliżony naczynia waszego wolnowaru i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia misy. Przykryć pokrywką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto układamy wymieszaną z ziołami i oliwą cebulę, lekko wgniatając ją w ciasto, tak aby wytworzyły się niewielkie zagłębienia. Można także najpierw ponagniatać ciasto palcami, a później nałożyć dodatki. Na koniec posypujemy gruboziarnistą solą lub płatkami soli morskiej.
Misę wolnowaru przykrywamy papierowym ręcznikiem, aby pochłonął nadmiar wilgoci, nakładamy pokrywkę i włączamy wolnowar.
Czas wolnowarzenia
opcja High - 2 godziny.
Uwaga: Jeśli chcecie, aby górna część posypana ziołami także nabrała pięknego brązowego koloru to po około 1,5 godziny wolnowarzenia wyjmujemy foccacię i odwracamy ją wierzchnią warstwą do dołu.
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - przygotowanie ciasta w Kohersen Mycook Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego. Ustawić czas 2 minuty, prędkość "wyrabianie ciast"
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru może być traktowana jako pieczywo lub przystawka Buon appetito!