Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już wiele znaczy ? Dodatek rozmarynu daje im niebywały aromat. Jeżeli lubisz takie ziemniaczki w innej formie niż klasyczne puree, polecam także moje szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem, ziemniaki smażone z grzybami czy koreańskie szybkie ziemniaki z patelni – wszystkie przepyszne!

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

(4 porcje)

Składniki:

  • 3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 sporych ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem.
  3. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
  4. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Roast goose fat potatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 3-4 tablespoons of goose fat, melted
  • 2-3 sprigs fresh rosemary
  • 6 large potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
  • salt

Preparation:

  1. Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10 minutes and drain in the colander.  Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides
  2. Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with melted goose fat, season with salt and mix in rosemary.
  3. Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 mins and turn them over. Roast for another 15 mins.
  4. Serve immediately!

Enjoy!

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów