Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu
Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już wiele znaczy ? Dodatek rozmarynu daje im niebywały aromat. Jeżeli lubisz takie ziemniaczki w innej formie niż klasyczne puree, polecam także moje szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem, ziemniaki smażone z grzybami czy koreańskie szybkie ziemniaki z patelni – wszystkie przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu(4 porcje)
Składniki:
- 3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 sporych ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- sól
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
- Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem.
- Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Roast goose fat potatoes(4 servings)
Ingredients:
- 3-4 tablespoons of goose fat, melted
- 2-3 sprigs fresh rosemary
- 6 large potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
- salt
Preparation:
- Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10 minutes and drain in the colander. Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides
- Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with melted goose fat, season with salt and mix in rosemary.
- Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 mins and turn them over. Roast for another 15 mins.
- Serve immediately!
Enjoy!