Ziemniaczany chlebek z masłem orzechowym i szałwią
Z przyjemnością piekę wszelkiego rodzaju płaskie chlebki, które z wierzchu można ozdobić wybranymi dodatkami. To świetne rozwiązanie szczególnie jeśli wyprawiasz imprezę czy kolację dla znajomych i chcesz coś postawić na stole do przekąszenia na dzień dobry.
Dzisiaj postanowiłam w takim chlebku połączyć puree ziemniaczane z masłem orzechowym. Połączenie może wydawać się dziwne, ale jakby się dłużej zastanowić, nawet nazwy składników mają ze sobą wiele wspólnego, bo sugerują pochodzenie z ziemi.
Puree dodałam do ciasta na chlebek, dzięki czemu ma ciekawą strukturę, ładne dziury i wilgotny miąższ. Do smaku dodałam również masło orzechowe, a całość z wierzchu posypałam jeszcze orzeszkami i pachnącą szałwią.
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniej wody - 280 ml
- puree ziemniaczanego - 150 g
- masła orzechowego - 50 g
Potrzebne narzędzia:
- forma
- misa
- waga kuchenna
- ściereczka
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree ziemniaczane, masło orzechowe, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej misie. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do skropionej oliwą formy i rozciągamy je na placek o grubości 0,5 cm. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Ciasto dekorujemy z wierzchu orzeszkami i listkami szałwii. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Upieczone chlebek podajemy ze Smakowitą o smaku swojskiego masełka.