Ziemniaczane kluski z zieloną pietruszką

ziemniaki

mąka pszenna

1 jajko

1/2 natki zielonej pietruszki

sól

 

Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę. Uformować kółko. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę pszenną. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć pozostałą część ziemniaków. Całość zagnieść, podsypując dodatkowo mąką. Ciasto podzielić na części i rozwałkować. Wyciskać za pomocą foremki dowolne kształty.

Kluchy wkładać do wrzącej, osolonej wody.Gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

Podałam z sosem pieczarkowym. Było pyszne i szkoda, że tak mało zrobiłam:)

 

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy