Ziemniaczane kluski z farszem
ziemniaki (około10szt)
mąka pszenna
odrobina soli do smaku
1 żółtko
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić z wody i przecisnąć przez praskę. Ziemniaczaną masę włożyć na stolnicę, uformować koło. Podzielić na 4 porcje i odjąć 1/4 ziemniaków. W to miejsce dodać mąkę a następnie dodać resztę ziemniaków, wbić żółtko i wsypać odrobinę soli. Wyrobić na jednolitą masę podsypując dodatkowo mąką.
Składniki na farsz:
mięso gotowane (około 30 dag)
cebula
sól
pieprz
olej
Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę. Cebulę drobno pokrojoną, zeszklić na oleju. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na zdjęciach jest inna propozycja farszu. Składniki to: mięso, kapusta, grzyby i cebula (typowy farsz do krokietów).
Gdy mamy gotowy farsz, możemy przystąpić do lepienia klusek. Z ziemniaczanej masy odrywamy po kawałku ciasta, formujemy koło a następnie wkładamy po łyżce farszu. Zlepiamy i delikatnie rolujemy. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gdy kluchy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 4 minuty.
Podawać z przetopionym boczkiem i cebulą.
mała ściąga: