Ziemniaczane kluski z farszem

Ziemniaczane kluski z farszem

ziemniaki (około10szt)

mąka pszenna

odrobina soli do smaku

1 żółtko

 

 

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić z wody i przecisnąć przez praskę. Ziemniaczaną masę włożyć na stolnicę, uformować koło. Podzielić na 4 porcje i odjąć 1/4 ziemniaków. W to miejsce dodać mąkę a następnie dodać resztę ziemniaków, wbić żółtko i wsypać odrobinę soli. Wyrobić na jednolitą masę podsypując dodatkowo mąką.

 

 

Składniki na farsz:

 

mięso gotowane (około 30 dag)

cebula

sól

pieprz

olej

Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę. Cebulę drobno pokrojoną, zeszklić na oleju. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na zdjęciach jest inna propozycja farszu. Składniki to: mięso, kapusta, grzyby i cebula (typowy farsz do krokietów).

Gdy mamy gotowy farsz, możemy przystąpić do lepienia klusek. Z ziemniaczanej masy odrywamy po kawałku ciasta, formujemy koło a następnie wkładamy po łyżce farszu. Zlepiamy i delikatnie rolujemy. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gdy kluchy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 4 minuty.

 

Podawać z przetopionym boczkiem i cebulą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

mała ściąga:

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów