Zielone jak ... skórka pomarańczowa !

Zielone jak ... skórka pomarańczowa !


Zdjęcie - Zielone jak ... skórka pomarańczowa ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okazuje się, że zielona jak trawka na wiosnę (nie na czasie przy końcu sierpnia, ale trudno:)) może być nie tylko ... trawka lub szczypiorek. Godną bohaterką tego powiedzenia jest również skórka pomarańczowa. Szczególnie, gdy potraktujemy ją odpowiednią miksturą ;) I to jak zielona! Aż razi w oczy!
Niedawno wpadłam na pomysł, żeby moją domową kandyzowaną skórkę pomarańczową zalać likierem Blue curacao. Likier pomarańczowy, skórka pomarańczowa ... pomyślałam, że z tego połączenia będą aż dwie korzyści – wzmocnię smak likieru i wzbogacę smak skórki pomarańczowej. Jednak do głowy mi nie przyszło, że i jedno i drugie zmieni kolor :) A powinno mi przyjść – o mieszaniu kolorów było już w przedszkolu ...
I jedno i drugie zrobiło się jaskrawo zielone. W smaku – wspaniałe, a w kolorze – bez wątpienia ciekawe.
Upiekłam babkę mocno bakaliową, mocno pachnącą cytrusami. Oryginalnej urody – bo z zielonymi cętkami:)
Zapraszam na kawałeczek do herbatki ...

Zdjęcie - Zielone jak ... skórka pomarańczowa ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zielone jak ... skórka pomarańczowa ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zielone jak ... skórka pomarańczowa ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne ciasto bakaliowe
na podstawie keksu z programu Ewy Wachowicz
forma z kominkiem 25 cm

200 g miękkiego masła
150 g cukru
5 jajek
skórka starta z jednej cytryny (zachować sok do lukru)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g rodzynek
200 g skórki pomarańczowej (macerowanej przez parę dni (lub nawet tygodni) w likierze Blue curacao)

Lukier
sok z pół cytryny
cukier puder – trochę więcej niż pół szklanki

Składniki lukru wymieszać łyżką na gładką, gęstą masę i polać ciasto za pomocą łyżki. Czasami trzeba dodać kilka kropel soku z cytryny, a czasem trochę więcej cukru. Lukier powinien być gęsty, ale spływać z łyżki.

Ciasto:
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nastawić na 175°C.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski.
Odcedzoną skórkę pomarańczową i rodzynki zasypać 1 łyżką mąki i wymieszać, aby wszystkie były oprószone mąką.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wsypywać mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników. Odłożyć mikser, wsypać skórkę pomarańczową z rodzynkami i lekko wmieszać w masę.
Ciasto nałożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut.
Po wyjęciu i odczekaniu 10 minut wyjąć ciasto z foremki i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu polukrować.


Kategorie przepisów