Zielone curry z kurczakiem i cukinią

Zielone curry z kurczakiem i cukinią

 

Zdjęcie - Zielone curry z kurczakiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielone curry z kurczakiem

 

Autentyczne tajskie zielone curry z kurczakiem, cukinią, porem i pędami bambusa. Kurczak w curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i pomimo złożonego smaku danie jest bardzo proste i szybkie do zrobienia w domu!

Ten przepis na zielone curry wykorzystuje podstawowe metody przygotowania potrawy, które można wykorzystać w innych przepisach na curry na bazie mleka kokosowego. Tak samo przygotujesz czerwone lub żółte curry z kurczakiem, warzywami lub krewetkami.

 

Zdjęcie - Zielone curry z kurczakiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zielone curry z kurczakiem

Kurczak z zieloną pastą curry to bardzo aromatyczne danie pełne ostrego, słodkiego, słonego i odświeżającego, lekko kwaskowatego smaku. Jak każdy z moich przepisów, także i ten możesz zmodyfikować i dostosować do swoich preferencji smakowych :) Oto kilka pomysłów na wyjątkowe curry z kurczakiem:

 

  • Zamiast filetu z kurczaka świetnym dodatkiem są udka kurczaka bez kości i skóry (to mięso jest bardziej soczyste i delikatne), krewetki albo tofu.
  • Zamiast mięsa do curry można dodać azjatyckie grzyby lub bakłażana (dla głębszego smaku wcześniej podsmażone).
  • Jasny sos sojowy można zastąpić sosem rybnym lub ostrygowym.
  • Do curry możesz wybrać swoje ulubione warzywa np.: brokuły, kiełki, groszek cukrowy, szpinak, zieloną papryczkę chili i in.


Kurczak w zielonym curry

 

Kurczak z zieloną pastą curry i mleczkiem kokosowym to bardzo prosta i szybka do zrobienia potrawa. Oto składniki i przyprawy potrzebne do jej przygotowania:

 

  • 2-3 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego lub rybnego (do smaku)
  • 1-2 łyżki cukru palmowego, brązowego lub białego (do smaku)
  • 3-4 liście limonki kaffir
  • 450g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • około 3/4 szklanki pędów bambusa
  • 400g cukinii pokrojonej w kostkę
  • biała część pora pokrojona w skośne plastry
  • 1 szklanka liści tajskiej bazylii (ew. kolendry)
  • 1 zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki, bez nasionek (ew.)
  • sok z limonki, sól morska do smaku
  • ryż jaśminowy do podania


Kurczak po tajsku w zielonym curry
Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś zielonego curry, to będzie dla Ciebie niezwykłe doświadczenie smakowe. Indyjskie curry jest zupełnie inne od tajskiego. Tajskie pełne jest świeżych ziół i warzyw, a nie suszonych przypraw. Aromat curry jest zupełnie inny niż kojarzymy z potrawami wykonanymi z curry w proszku. Konsystencja tajskiego curry jest lżejsza i bardziej przypomina zupę niż gęsty sos, lub gulasz.

Zdjęcie - Zielone curry z kurczakiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZielone curry z kurczakiem.

Zielone curry z kurczakiem przepis
Krok 1.

  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i czosnek - zeszklić cały czas mieszając. Następnie dodać zieloną pastę curry i poddusić, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko wyschnie (nie wdychaj oparów).

Krok 2.

  • Następnie do pasty curry wlać mleko kokosowe, wymieszać do rozpuszczenia pasty i zagotować. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i liście limonki kaffir- gotować razem około 5 minut.

Krok 3.

  • Po kilku minutach wlać gorący bulion, dodać pozostałe warzywa (cukinię, pora i pędy bambusa), doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem i sokiem z limonki - gotować wszystko razem, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec wrzucić liście tajskiej bazylii i jeżeli potrzeba jeszcze raz doprawić do smaku. Zielone curry z kurczakiem podajemy z ryżem jaśminowym.


Każde tajskie curry można zrobić mniej lub bardziej pikantne. To zależy od rodzaju pasty curry i od tego ile jej użyjemy. Jeżeli używamy kupionej pasty curry, zwykle zielona jest ostrzejsza od czerwonej, czy żółtej. Łagodniejsza w smaku jest żółta pasta curry lub curry panang.

Zdjęcie - Zielone curry z kurczakiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam nadzieję, że przepis na zielone curry z kurczakiem spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)

Miłego gotowania!

Kategorie przepisów