Zielone curry z kurczakiem i cukinią
Zielone curry z kurczakiem
Autentyczne tajskie zielone curry z kurczakiem, cukinią, porem i pędami bambusa. Kurczak w curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i pomimo złożonego smaku danie jest bardzo proste i szybkie do zrobienia w domu!
Ten przepis na zielone curry wykorzystuje podstawowe metody przygotowania potrawy, które można wykorzystać w innych przepisach na curry na bazie mleka kokosowego. Tak samo przygotujesz czerwone lub żółte curry z kurczakiem, warzywami lub krewetkami.
Zielone curry z kurczakiem
Kurczak z zieloną pastą curry to bardzo aromatyczne danie pełne ostrego, słodkiego, słonego i odświeżającego, lekko kwaskowatego smaku. Jak każdy z moich przepisów, także i ten możesz zmodyfikować i dostosować do swoich preferencji smakowych :) Oto kilka pomysłów na wyjątkowe curry z kurczakiem:
- Zamiast filetu z kurczaka świetnym dodatkiem są udka kurczaka bez kości i skóry (to mięso jest bardziej soczyste i delikatne), krewetki albo tofu.
- Zamiast mięsa do curry można dodać azjatyckie grzyby lub bakłażana (dla głębszego smaku wcześniej podsmażone).
- Jasny sos sojowy można zastąpić sosem rybnym lub ostrygowym.
- Do curry możesz wybrać swoje ulubione warzywa np.: brokuły, kiełki, groszek cukrowy, szpinak, zieloną papryczkę chili i in.
Kurczak w zielonym curry
Kurczak z zieloną pastą curry i mleczkiem kokosowym to bardzo prosta i szybka do zrobienia potrawa. Oto składniki i przyprawy potrzebne do jej przygotowania:
- 2-3 łyżki zielonej pasty curry
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 szalotka drobno posiekana
- 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego lub rybnego (do smaku)
- 1-2 łyżki cukru palmowego, brązowego lub białego (do smaku)
- 3-4 liście limonki kaffir
- 450g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- około 3/4 szklanki pędów bambusa
- 400g cukinii pokrojonej w kostkę
- biała część pora pokrojona w skośne plastry
- 1 szklanka liści tajskiej bazylii (ew. kolendry)
- 1 zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki, bez nasionek (ew.)
- sok z limonki, sól morska do smaku
- ryż jaśminowy do podania
Kurczak po tajsku w zielonym curry
Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś zielonego curry, to będzie dla Ciebie niezwykłe doświadczenie smakowe. Indyjskie curry jest zupełnie inne od tajskiego. Tajskie pełne jest świeżych ziół i warzyw, a nie suszonych przypraw. Aromat curry jest zupełnie inny niż kojarzymy z potrawami wykonanymi z curry w proszku. Konsystencja tajskiego curry jest lżejsza i bardziej przypomina zupę niż gęsty sos, lub gulasz.
Zielone curry z kurczakiem.
Zielone curry z kurczakiem przepis
Krok 1.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i czosnek - zeszklić cały czas mieszając. Następnie dodać zieloną pastę curry i poddusić, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko wyschnie (nie wdychaj oparów).
Krok 2.
- Następnie do pasty curry wlać mleko kokosowe, wymieszać do rozpuszczenia pasty i zagotować. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i liście limonki kaffir- gotować razem około 5 minut.
Krok 3.
- Po kilku minutach wlać gorący bulion, dodać pozostałe warzywa (cukinię, pora i pędy bambusa), doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem i sokiem z limonki - gotować wszystko razem, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec wrzucić liście tajskiej bazylii i jeżeli potrzeba jeszcze raz doprawić do smaku. Zielone curry z kurczakiem podajemy z ryżem jaśminowym.
Każde tajskie curry można zrobić mniej lub bardziej pikantne. To zależy od rodzaju pasty curry i od tego ile jej użyjemy. Jeżeli używamy kupionej pasty curry, zwykle zielona jest ostrzejsza od czerwonej, czy żółtej. Łagodniejsza w smaku jest żółta pasta curry lub curry panang.
Mam nadzieję, że przepis na zielone curry z kurczakiem spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)
Miłego gotowania!