Zielona zupa z ziemniaków, groszku i bazylii

Zielona zupa z ziemniaków, groszku i bazylii
Zdjęcie - Zielona zupa z ziemniaków, groszku i bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona zupa z ziemniaków, groszku i bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona zupa z ziemniaków, groszku i bazylii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 100 ml śmietany kremówki (30% - płynna)
  • pęczek świeżej bazylii
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na łyżce masła i łyżce oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy wszystko przez chwilę, a potem solimy, dodajemy bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy groszek i gotujemy na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Dodajemy listki bazylii, gotujemy jeszcze 2 min., a następnie miksujemy całość ręcznym blenderem. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i przecedzamy przez sitko. Na koniec zabielamy całość śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.


Porada:

Ciekawostką w przygotowaniu tej zupy jest fakt, że zielony groszek z powodzeniem można dodać w postaci zamrożonej, świetnie rozmrozi się w trakcie gotowania, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów