Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową
Bardzo prosta, bogata przy tym w smaku zupa uzupełniona aromatyczną oliwą koperkową.
Do jej przygotowania wykorzystać możesz w prawie dowolnych proporcjach- por, brokuły, kalafior, ziemniak i szparagi. Do tego chlust śmietanki, trochę soli, świeżo mielonego pieprzu i zupa ląduje na stole!
Aby podkreślić wiosenne nuty kremu, podałam go z koperkową oliwą- czyli pęczkiem koperku zmiksowanym z kilkoma łyżkami oliwy. Serwowany w takiej postaci ma niesamowicie intensywny smak!
Proporcje na ok. 4 duże porcje.
Składniki- por - 1 szt
- brokuł - 1 szt (oprócz różyczek koniecznie wykorzystaj też łodygę)
- szparagi - 6 szt, zielone lub białe
- ziemniaki - 3 średnie sztuki
- sól, pieprz - do smaku
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- koperek - pęczek
- oliwa - ok. 4 łyżek
- masło - 1 łyżka
Na maśle i łyżce oliwy zeszklij posiekany por. Dodaj pozostałe warzywa (brokuł, ziemniaki, szparagi) pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, krótko przesmaż. Zalej taką ilością wody, by tylko przykryła wszystkie składniki. Gotuj do miękkości.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku (oprócz soli i pieprzu dobrze sprawdzi się także tarta gałka muszkatołowa).
Koperek zmiksuj z oliwą na dość gładką masę. Łyżeczkę-dwie nakładaj na każdą porcję zupy.