Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową

Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową

Bardzo prosta, bogata przy tym w smaku zupa uzupełniona aromatyczną oliwą koperkową.

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jej przygotowania wykorzystać możesz w prawie dowolnych proporcjach- por, brokuły, kalafior, ziemniak i szparagi. Do tego chlust śmietanki, trochę soli, świeżo mielonego pieprzu i zupa ląduje na stole!

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby podkreślić wiosenne nuty kremu, podałam go z koperkową oliwą- czyli pęczkiem koperku zmiksowanym z kilkoma łyżkami oliwy. Serwowany w takiej postaci ma niesamowicie intensywny smak!

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 4 duże porcje.

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z oliwą koperkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na maśle i łyżce oliwy zeszklij posiekany por. Dodaj pozostałe warzywa (brokuł, ziemniaki, szparagi) pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, krótko przesmaż. Zalej taką ilością wody, by tylko przykryła wszystkie składniki. Gotuj do miękkości.

Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku (oprócz soli i pieprzu dobrze sprawdzi się także tarta gałka muszkatołowa).

Koperek zmiksuj z oliwą na dość gładką masę. Łyżeczkę-dwie nakładaj na każdą porcję zupy.

Kategorie przepisów