Zielona sałata z selerem, jabłkiem i orzechami

Zielona sałata z selerem, jabłkiem i orzechami
Zdjęcie - Zielona sałata z selerem, jabłkiem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona sałata z selerem, jabłkiem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona sałata z selerem, jabłkiem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona sałata z selerem, jabłkiem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g selera naciowego
  • 125 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 25 ml soku z cytryny
  • 15 g miodu
  • 5 g ostrej musztardy
  • 5 ml octu jabłkowego
  • 2 zielone jabłka (ok. 450 g)
  • 1 główka sałaty (np. rzymskiej)
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Umyte i sparzone wrzątkiem jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Białko nie będzie nam potrzebne.

Do żółtka dodajemy musztardę, ocet jabłkowy oraz szczyptę soli. Ubijamy rózgą, a następnie stopniowo dolewamy olej, nie przerywając ubijania. Ubijamy do uzyskania lekkiego majonezu.

Do majonezu dodajemy jogurt oraz miód i doprawiamy sos solą i pieprzem. Odstawiamy.

Jabłka kroimy w kostkę razem ze skórką.

Seler obieramy z twardych włókien. Następnie kroimy dość drobno.

Jabłka i seler mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie mieszamy z sosem jogurtowym.

Sałatę dzielimy na liście i układamy na półmiskach. Na sałatę wykładamy jabłko z selerem i polewamy sosem. Posypujemy orzechami.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów