Zeytinli ekmek - chleb z oliwkami
Przyszedł czas na kolejne wspólne pieczenie z Muszkieterkami. Tym razem upiekłyśmy pyszny, pachnący,mięciutki chlebek turecki z przepisu znalezionego u Szarlotki. Ala i Anitka namówiły mnie na niego. Nie mogłam się oprzeć, bo tak zachwalały moje kochane Babeczki:). Miałyście rację kochane, że pyszny! Chlebek długo pozostaje świeży i pięknie pachnie, tak... po włosku ;). Synek, kiedy poczuł jego zapach podczas pieczenia, zapytał, czy zrobiłam pizzę ;).
Dziękuję Wam Kochane za wspólny wypiek, szalone rozmowy, porady, no za całokształt i opary lecytynki ;-).
Składniki:
*1 opakowanie drożdży instant
*1 łyżeczka cukru
*¼ kubka letniej wody
Rozetrzeć drożdże z cukrem i wodą w małej miseczce na jednorodną masę i odstawić około 15 minut.
*3 ½ kubka mąki
*½ łyżeczki soli
*¾ kubka letniej wody
*½ kubka letniego mleka
Przesiać mąkę i sól w dużej misce. Dodać nasz musujący starter. Wymieszać, podsypywać lekko mąką i wygniatać około 15 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Przełożyć ciasto do pojemnika z przykrywką i odstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień przygotować następujące składniki:
*½ kubka przekrojonych na pół, tureckich czarnych oliwek (użyłam zielonych)
*½ kubka oliwy z oliwek extra virgin
*1 średniej wielkości cebula, pokrojona na cienkie plasterki
*1 łyżka oregano
*1 łyżka startej skórki z cytryny
*1 łyżeczka słodkiej papryki (pominęłam)
Wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć z powrotem do miski, dodać w/w składniki i wyrabiać dotąd, aż ciasto wchłonie całą oliwę i nie będzie przywierało do rak. Przełożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Naciąć chleb na głębokość1 cm, aby tworząca się para w cieście miała ujście.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić ciasto chlebowe na środkowy poziom i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i spryskać pieczywo zimna wodą. Piec kolejne 30 minut.
Można na dnie piekarnika umieścić miseczkę z wodą. Po wyjęciu, studzić na kratce.