Zebra z patelni

Zebra z patelni

Zdjęcie - Zebra z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna + 1 łyżka do posmarowania patelni
  • 80 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 10 łyżek mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z erytrolem. Dodajemy olej Kujawski 3 ziarna i mleko oraz aromat waniliowy i ponownie miksujemy.

Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach.

Odlewamy połowę masy do innego naczynia, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

Patelnię smarujemy łyżką oleju za pomocą wacika.

Na środek patelni wlewamy łyżkę białej masy, na jej środek – kakaowej, następnie znów białej i tak dalej, aż obie masy w całości znajdą się na patelni.

Wstawiamy patelnię na palnik i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, do momentu, aż wierzch się zetnie.

Kategorie przepisów