Zebra serowo-makowa

Jest to trochę odmieniona wersja klasycznego "seromaku", czyli ciasta 2 w 1. Polecam osobom, które nie mogą się zdecydować, czy wolą upiec na święta makowiec, czy sernik ;)

Piekąc to ciasto drugi raz, wzięłabym większą tortownicę (moja miała średnicę 26 cm, ale im więcej, tym lepiej). Trzeba też koniecznie zadbać o to, żeby ciasto spokojnie wystygło sobie w piekarniku. Moje było wyjęte za szybko i trochę "siadło".

Składniki:

Masa serowa:

0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

5 jajek (osobno białka i żółtka)

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

20 dag cukru pudru (dałam mniej)

0,5 kostki masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ewentualnie cukier waniliowy lub esencja waniliowa

Masa makowa:

25 dag trzykrotnie zmielonego maku

25 dag cukru pudru (dałam mniej)

4 jajka (osobno białka i żółtka)

4 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji: polewa czekoladowa

Sposób wykonania obydwu mas jest podobny: zmiksuj ze sobą wszystkie składniki poza białkami. Ubij pianę z białek (oczywiście osobno dla każdej masy) i następnie delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na środek wylewaj na przemian po 2-3 łyżki każdej masy. Piecz około 90 minut w 180 stopniach. Ciasto rośnie dość wysoko, ale potem opada. Po skończonym pieczeniu, trzeba uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać, aż całkowicie wystygnie, dopiero wtedy wyjmować.

Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.

Zdjęcie - Zebra serowo-makowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy