Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru
Danie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho!
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 puszka coca-coli
sos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisu
Przygotowanie:
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny rulon i ustawić w misie wolnowara. Wlać colę z puszki, wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 8 - 10 godzin. Wyłożyć folią aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika. Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko karmelizować i skwierczeć. Jeżeli żeberka zdążyły ostygnąć, możemy je najpierw ogrzać w piekarniku (przykrywając od góry folią, i dopiero jak są ciepłe, wstawić pod grill. Podawać np z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!