Żeberka mostki wieprzowe w sosie własnym
Och i ach a ja wam dziś zaproponuję żeberka wieprzowe mostki były w promocji więc zakupiłam i nie żałuję gdyż nie dość że szybko się je robi to jeszcze wyszły tak miękkie aż rozpływały się w ustach, można użyć bardziej mięsnych żeberek ale powiem szczerze te wcale nie miały mało mięsa. Dobra do rzeczy podam wam pomysł na pyszny obiad z udziałem żeberek wieprzowych 😂, więc jeśli lubicie nic innego nie pozostaje jak skorzystać z przepisu i zajadać się tymi pysznościami a nie ma w przygotowaniu nic trudnego
Składniki na żeberka mostki wieprzowe w sosie własnym:
- 1 kg żeberek mostki,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 1- 2 łyżki oleju,
- 2,5 szklanki wody,
- 1 spora garść warzyw mrożonych paski,
- 0,5 płaskiej łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
Jak wykonać żeberka mostki wieprzowe w sosie własnym?
Na początek zakupione żeberka lekko przemyć zimną wodą po czym osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w dowolne kawałki przełożyć do miski wsypać przyprawę wlać olej i całość dokładnie wmasować w każdą przestrzeń żeberek odstawić na 10 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw. Po wyznaczonym czasie żeberka przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor a po obsmażeniu wlać wodę i dusić co jakiś czas obracając aby mięso było równo miękkie, tak dusimy na wolnym ogniu przez godzinę pod koniec gdy już jest wody na dnie dodać warzywa paski i jeszcze dusić na wolnym ogniu do powstania sosu tak że już prawie nie będzie wody, na sam koniec można według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną oraz czosnkiem niedźwiedzim
Uduszone pyszne mięciutkie rozpływające się żeberka mostki podałam z ziemniakami okraszonymi sosem z żeberek oraz cukinią z tamtego roku którą zrobiliśmy na zimę także w tym roku Cukinia w zalewie powiem że cukinia jest przepyszna można ją zajadać również do kanapek a co do żeberek to zachęcam do zrobienia i przekonania się samemu jakie pyszne. Żeberka mostki to takie że mają sporo chrząstki ale akurat u mnie mąż takie właśnie uwielbia