Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach

Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach

Witam serdecznie jak to mówią człowiek uczy się całe życie i powiem wam że jest to święta racja, mając tyle lat co ja właśnie będąc u córki ona mi pokazała jak zrobić pyszne żeberka wieprzowe w sosie z mąki duszone z warzywami no powiem że mnie zaskoczyła gdyż ja robię na odwrót czyli sos mąką zaprawiam na koniec ale jej sposób bardziej mi się spodobał gdyż żeberka w tym wykonaniu są po prostu petarda a smak WOW. Jeżeli zechcecie to zachęcam do skorzystania gdyż naprawdę warto będziecie tak samo zachwyceni jak i ja, choć większość młodych mam woli gotowe obiady jednak moja córka chyba poszła w moje ślady gdyż woli samodzielnie przygotować obiad i to się chwali jestem z niej bardzo dumna bo co swoje to swoje wie co je a te gotowce czasami nie da się ich nawet zjeść takie to niedobre

Zdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamis

Składniki na żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka lubczyk suszony

dodatkowo:

  • 1 średnia cebula,
  • 2 garście warzyw paski lub dowolne warzywa świeże,
  • 600 ml wody przegotowanej letniej,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach?

Na początek żeberka obsypać wszystkimi przyprawami i wlać olej, dokładnie wmasować przyprawy w mięso żeberkowe po czym odstawić na 15 minut aby przyprawy przegryzły się w mięso, następnie po wyznaczonym czasie na suchą głęboką patelnię oczywiście rozgrzaną położyć przygotowane żeberka i obsmażyć je z obu stron na ładny rumiany kolor (można bardziej przypiec będzie ładniejszy sos), po obsmażeniu mięsa wyjąć je na talerz

Zdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy żeberka są już przełożone na talerz wtedy na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć ją po czym dodać warzywa dowolne kto jakie lubi (ja dałam mrożone warzywa paski), całość ładnie podsmażyć po podsmażeniu warzyw w 300 ml wody rozprowadzić mąkę aby nie było grudek wlać do patelni gdzie smażą się warzywa dokładnie zamieszać podsmażyć do czasu powstania sosu i wlać drugie 300 ml wody zamieszać a po chwili włożyć usmażone wcześniej żeberka, zamieszać kolejny raz nakryć pokrywką i od czasu zagotowania zmniejszyć moc ognia i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości tak mniej więcej 2 godziny co jakiś czas mieszając aby sos nie przystał do dna patelni. Na koniec gdy już mięso odchodzi od kości doprawić według swego smaku

Zdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Duszone żeberka wieprzowe w sosie z mąki i warzywami podałam z ziemniakami oraz swojską cukinią która była robiona na zimę Cukinia obiad wyszedł dosłownie rewelacyjny, zapewniam że nie raz wrócę do tego przepisu gdyż żeberka są soczyste no i delikatne a mięso samo odchodzi od kości. Ja akurat miałam żeberka z chrząstką te tańsze ale w sumie teraz nie ma porządnych żeberek jak to były lata temu że było na nich dużo mięsa teraz to tylko została nazwa żeberka 😂 lecz to nie jest zależne od nas, całym sercem życzę smacznego. W taki sam sposób można przyrządzić plastry schabu, łopatki czy nawet szynki i karkówki

Zdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów