Żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach

Witam serdecznie jak to mówią człowiek uczy się całe życie i powiem wam że jest to święta racja, mając tyle lat co ja właśnie będąc u córki ona mi pokazała jak zrobić pyszne żeberka wieprzowe w sosie z mąki duszone z warzywami no powiem że mnie zaskoczyła gdyż ja robię na odwrót czyli sos mąką zaprawiam na koniec ale jej sposób bardziej mi się spodobał gdyż żeberka w tym wykonaniu są po prostu petarda a smak WOW. Jeżeli zechcecie to zachęcam do skorzystania gdyż naprawdę warto będziecie tak samo zachwyceni jak i ja, choć większość młodych mam woli gotowe obiady jednak moja córka chyba poszła w moje ślady gdyż woli samodzielnie przygotować obiad i to się chwali jestem z niej bardzo dumna bo co swoje to swoje wie co je a te gotowce czasami nie da się ich nawet zjeść takie to niedobre
Składniki na żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka lubczyk suszony
dodatkowo:
- 1 średnia cebula,
- 2 garście warzyw paski lub dowolne warzywa świeże,
- 600 ml wody przegotowanej letniej,
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić żeberka duszone w sosie z mąki i warzywach?
Na początek żeberka obsypać wszystkimi przyprawami i wlać olej, dokładnie wmasować przyprawy w mięso żeberkowe po czym odstawić na 15 minut aby przyprawy przegryzły się w mięso, następnie po wyznaczonym czasie na suchą głęboką patelnię oczywiście rozgrzaną położyć przygotowane żeberka i obsmażyć je z obu stron na ładny rumiany kolor (można bardziej przypiec będzie ładniejszy sos), po obsmażeniu mięsa wyjąć je na talerz
Gdy żeberka są już przełożone na talerz wtedy na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć ją po czym dodać warzywa dowolne kto jakie lubi (ja dałam mrożone warzywa paski), całość ładnie podsmażyć po podsmażeniu warzyw w 300 ml wody rozprowadzić mąkę aby nie było grudek wlać do patelni gdzie smażą się warzywa dokładnie zamieszać podsmażyć do czasu powstania sosu i wlać drugie 300 ml wody zamieszać a po chwili włożyć usmażone wcześniej żeberka, zamieszać kolejny raz nakryć pokrywką i od czasu zagotowania zmniejszyć moc ognia i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości tak mniej więcej 2 godziny co jakiś czas mieszając aby sos nie przystał do dna patelni. Na koniec gdy już mięso odchodzi od kości doprawić według swego smaku
Duszone żeberka wieprzowe w sosie z mąki i warzywami podałam z ziemniakami oraz swojską cukinią która była robiona na zimę Cukinia obiad wyszedł dosłownie rewelacyjny, zapewniam że nie raz wrócę do tego przepisu gdyż żeberka są soczyste no i delikatne a mięso samo odchodzi od kości. Ja akurat miałam żeberka z chrząstką te tańsze ale w sumie teraz nie ma porządnych żeberek jak to były lata temu że było na nich dużo mięsa teraz to tylko została nazwa żeberka 😂 lecz to nie jest zależne od nas, całym sercem życzę smacznego. W taki sam sposób można przyrządzić plastry schabu, łopatki czy nawet szynki i karkówki