Zębacz z selerem i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Zębacz  z selerem i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

2 kawałki zębacza (ok. 300 g)

1 łyżeczka tymianku

1 szalotka

1 łyżka oleju

4 kawałki suszonego pomidora

kawałek selera (mniej więcej tyle samo co pomidorów)

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

sok z cytryny

Kawałki ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i oprószyć solą i pieprzem.

Pomidor namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, a następnie pokroić w drobną kostkę.

Seler pokroić także w drobna kostkę i zblanszować we wrzącej wodzie.

Szalotkę posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę, dodać pokrojony seler, pomidory, przecier pomidorowy,sól, pieprz i tymianek.

Chwilę razem podsmażać. W razie potrzeby podlać woda pozostałą z moczenia pomidorów.

Piekarnik rozgrzać do temp 200 C.

Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową.

Na rybie położyć warstwę pomidorów i selera.

Rybę zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 200º przez ok. 20 min.

 

Zdjęcie - Zębacz  z selerem i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Halibut pod kolorową pierzynką
1

Halibut pod kolorową pierzynką

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczona ryba
1

Pieczona ryba

Patrycja Patrycja
Simply Food

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Łosoś w kremowym sosie z bekon…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Dorsz w warzywach

Dorsz w warzywach

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Dorsz zapiekany z porami i suszonymi pomidorami

Dorsz zapiekany z porami i sus…

figmara figmara
figowe smaki