Zębacz z selerem i suszonymi pomidorami
2 kawałki zębacza (ok. 300 g)
1 łyżeczka tymianku
1 szalotka
1 łyżka oleju
4 kawałki suszonego pomidora
kawałek selera (mniej więcej tyle samo co pomidorów)
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sok z cytryny
Kawałki ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i oprószyć solą i pieprzem.
Pomidor namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, a następnie pokroić w drobną kostkę.
Seler pokroić także w drobna kostkę i zblanszować we wrzącej wodzie.
Szalotkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę, dodać pokrojony seler, pomidory, przecier pomidorowy,sól, pieprz i tymianek.
Chwilę razem podsmażać. W razie potrzeby podlać woda pozostałą z moczenia pomidorów.
Piekarnik rozgrzać do temp 200 º C.
Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową.
Na rybie położyć warstwę pomidorów i selera.
Rybę zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 200º C przez ok. 20 min.