Zdrowe domowe batony zbożowe
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę do szkoły, pracy lub na drogę? Te zdrowe batony zbożowe to idealne rozwiązanie! Bazą tych batonów są płatki orkiszowe i banan, a ich smak wzbogacają ziarna słonecznika, suszone morele i żurawina. Są naturalnie słodkie, pożywne i pełne błonnika – bez dodatku cukru czy sztucznych konserwantów.
To doskonała przekąska do śniadaniówki dla dzieci i dorosłych – batony zbożowe sycą, dodają energii i smakują jak domowe słodycze. Raz zrobisz, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe batony!

Zdrowe domowe batony zbożowe : pyszna przekąska do śniadaniówki!
Składniki na zdrowe domowe batony zbożowe:
- 250 g płatków orkiszowych
- 400 g banana (waga po obraniu)
- 3 duże jajka
- 50 g miodu
- 25 g oleju
- 75 g moreli
- 75 g żurawiny
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g wiórków kokosowych
- 25 g nasion chia
Jak zrobić zdrowe domowe batony zbożowe?
- Banana rozgnieść widelcem lub zblendować.
- Jajka wbić do miski, dodać miód i olej, połączyć za pomocą rózgi. Dodać banana ponownie wymieszać.
- Morele pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać płatki orkiszowe, morele, żurawinę, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe i nasiona chia. Dokładnie wymieszać.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie wyciągnąć z foremki i pokroić.