Zdrowe domowe batony zbożowe

Zdrowe domowe batony zbożowe

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę do szkoły, pracy lub na drogę? Te zdrowe batony zbożowe to idealne rozwiązanie! Bazą tych batonów są płatki orkiszowe i banan, a ich smak wzbogacają ziarna słonecznika, suszone morele i żurawina. Są naturalnie słodkie, pożywne i pełne błonnika – bez dodatku cukru czy sztucznych konserwantów.

To doskonała przekąska do śniadaniówki dla dzieci i dorosłych – batony zbożowe sycą, dodają energii i smakują jak domowe słodycze. Raz zrobisz, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe batony!

Zdjęcie - Zdrowe domowe batony zbożowe : pyszna przekąska do śniadaniówki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdrowe domowe batony zbożowe : pyszna przekąska do śniadaniówki!

 

Składniki na zdrowe domowe batony zbożowe:

  • 250 g płatków orkiszowych
  • 400 g banana (waga po obraniu)
  • 3 duże jajka
  • 50 g miodu
  • 25 g oleju
  • 75 g moreli
  • 75 g żurawiny
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 25 g nasion chia

Jak zrobić zdrowe domowe batony zbożowe?

  • Banana rozgnieść widelcem lub zblendować.
  • Jajka wbić do miski, dodać miód i olej, połączyć za pomocą rózgi. Dodać banana ponownie wymieszać.
  • Morele pokroić na mniejsze kawałki.
  • Dodać płatki orkiszowe, morele, żurawinę, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe i nasiona chia. Dokładnie wymieszać.
  • Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie wyciągnąć z foremki i pokroić.

Kategorie przepisów