Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi
Składniki:
2 marchewki starte na małych oczkach
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
4 duże jaja w pokojowej temperaturze
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z ekologicznej pomarańczy
1 łyżka inuliny
Jaja ubić z miodem, dodać mielone orzechy, przesianą mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką.
Przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Krem:
2 opakowania serka mascarpone
łyżka syropu z agawy
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy
Wymieszać razem na gładki krem.
Przeciąć wypieczone ciasto na 2 warstwy. Każdą posmarować kremem. Na wierzchu posypać kakao.