Zawsze musi być ten pierwszy raz ...

Zawsze musi być ten pierwszy raz ...

Zdjęcie - Zawsze musi być ten pierwszy raz ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Siedzę rano przy kuchennym stole z filiżanką gorącej kawy ze śmietanką. Rolety okienne już u góry, lecz słońce jeszcze nie wstało. Powoli ruch na ulicy robi się coraz większy. Samochody, autobusy, trolejbusy, pojedynczy pieszy idący na przystanek. Światła na przejściu dla pieszych włączone są jeszcze na tryb nocny - migające żółte. To moja ulubiona pora, kiedy najlepiej mi się myśli. Mam tak od kiedy pamiętam. W czasach szkolnych potrafiłam przed ważnym egzaminem pójść wcześnie spać i wstać o 4 nad ranem, by się pouczyć. Projekty też robiłam o 4 nad ranem...
Teraz przede mną jest coś w rodzaju projektu i sprawdzianu w jednym - w tym roku po raz pierwszy w życiu sama organizuję kolację wigilijną u mnie w domu. Zabiegałam o to cały rok, począwszy od zeszłorocznej Wigilii. Odgrażałam się wtedy, że w przyszłym roku spotkamy się u mnie.
Tak tez się stanie. Chociaż rozpiera mnie radość i duma, to jednak mam ogromnego pietra. Czy wszystko wyjdzie? Nie chciałabym, aby cała ta otoczka przyćmiła duchowe przeżycia Bożego Narodzenia, ale jak na razie, to nie mogę o niczym innym myśleć niż świąteczne menu oraz próbuję rozwiązać odwieczny problem czterech palników kuchenki - oby stało się cudowne ich rozmnożenie na ten jeden wieczór! Na szczęście jest jeszcze piekarnik:)
Dla uspokojenia gonitwy myśli, zrobiłam na śniadanie placuszki smakujące jak mini serniczki. Bardzo delikatne i mało słodkie. To kolejne z moich dań doskonale sprawdzających się jako comfort food. Polecam!

Zdjęcie - Zawsze musi być ten pierwszy raz ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki sernikowe
około 16 szt

2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżka bardzo miękkiego masła
250g półtłustego twarogu
1 czubata łyżka cukru pudru
50 ml maślanki
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć rózgą z miękkim masłem na gładką masę. Można również mikserem. Do masy dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, wlać maślankę, wymieszać i na końcu dodać dwie następne łyżki mąki. Wymieszać. Twaróg wrzucać stopniowo po jednej łyżce do masy. Dobrze połączyć wszystkie składniki.
Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo wsypywać cukier puder i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Przełożyć pianę do masy serowej i delikatnie z nią połączyć.
Rozgrzać patelnię i smażyć placuszki na małej ilości tłuszczu na średnim ogniu.
Podawać z dżemem, konfiturami lub cukrem pudrem.

Kategorie przepisów