Zawijańce z czosnkiem niedźwiedzim
Trwa sezon na czosnek niedźwiedzi! Co prawda nie można zbierać dzikiego czosnku, ponieważ jest pod ochroną, ale hodowany jak najbardziej można dostać nawet na straganach. Bardzo go lubię, bo jest niesamowicie aromatyczny, a do tego wartościowy dla naszego organizmu. Nic tylko jeść
Przemyciłam go w nadzieniu na zawijane drożdżowe bułeczki. Wyszło zielono i cudownie czosnkowo, będą idealne na majówkowy piknik!
Poniżej przepis i zdjęcia krok po kroku.
Zawijańce z czosnkiem niedźwiedzim Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 2 min. Porcje: 8 Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 100 g miękkiego masła
- 60 g świeżego czosnku niedźwiedziego
- szczypta soli, szczypta pieprzu
- Wierzch:
- białko
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie miękkie masło miksujemy z czosnkiem niedźwiedzim i przyprawami.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 podobnej wielkości części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20 cm. Smarujemy z wierzchu masłem, zostawiamy brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy każdą roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
- Tak uformowane wianuszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut, zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut.
- Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.