Zatrzec zle wspomnienia

Zatrzec zle wspomnienia
Zdjęcie - Zatrzec zle wspomnienia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Calkiem niedawno rozmawialam z moja znajoma o naszych preferencjach kulinarnych. W czasie tej rozmowy opowiadalam Jej jak bardzo nie lubie zup rybnych.
Mam jedno takie wspomnienie z dziecinstwa dotyczace wigilijnej zupy z karpia. Nie lubie karpa i nigdy nie lubilam, a co dopiero zupy z niego. Niestety moja, juz niezyjaca, Ciocia uwazala, ze taka ryba to samo zdrowie i zarowno ja, jak i moja Siostra powinnismy taka zupe zjesc choc ten jeden raz w roku. Dla mnie byla to prawdziwa katorga.
Za sprawa tej nieszczesnej zupy przez dlugie lata na sama wzmianke o zupie rybnej dostwalam dreszczy. Ale poniewaz faktycznie ryba to zdrowie, a ja ciagle szukam nowych inspiracji jak rzeczona rybe przyzadzic, to tez pokusilam sie w koncu na zupe z dodatkiem ryby.
I co? Otoz moja zupa okazala sie byc bardzo dobra. W przeciwienstwie do tej z karpia, moja byla bardzo kolorowa, zawierala bowiem duzo kolorowych i pysznych warzyw. Ryba zas byla delikatna, a co dla mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i.

Zdjęcie - Zatrzec zle wspomnienia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jarzynowa z ryba

skladniki:
1 papryka czerwona
mala puszka kukurydzy
200g zielonego groszku mrozonego
1 cebula
1 zabek czosnku
4 duze ziemniaki
500ml bulionu warzywnego
sol, pieprz
2 filety z dorsza lub mintaja
tymianek
oliwa z oliwek

wykonanie:
Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Po okolo 5 minutach dodajemy pokrojona w paseczki papryke i ziemniaki pokrojone w kostke. Smazymy dluzsza chwile.
Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie.
Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy.
Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem.
Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 8 minut.
Podajemy zaraz po ugotowaniu.
Smacznego!

zrodlo: ksiazka "Przepyszne ziemniaki"

Kategorie przepisów