Zatrzec zle wspomnienia

Zdjęcie - Zatrzec zle wspomnienia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Calkiem niedawno rozmawialam z moja znajoma o naszych preferencjach kulinarnych. W czasie tej rozmowy opowiadalam Jej jak bardzo nie lubie zup rybnych.
Mam jedno takie wspomnienie z dziecinstwa dotyczace wigilijnej zupy z karpia. Nie lubie karpa i nigdy nie lubilam, a co dopiero zupy z niego. Niestety moja, juz niezyjaca, Ciocia uwazala, ze taka ryba to samo zdrowie i zarowno ja, jak i moja Siostra powinnismy taka zupe zjesc choc ten jeden raz w roku. Dla mnie byla to prawdziwa katorga.
Za sprawa tej nieszczesnej zupy przez dlugie lata na sama wzmianke o zupie rybnej dostwalam dreszczy. Ale poniewaz faktycznie ryba to zdrowie, a ja ciagle szukam nowych inspiracji jak rzeczona rybe przyzadzic, to tez pokusilam sie w koncu na zupe z dodatkiem ryby.
I co? Otoz moja zupa okazala sie byc bardzo dobra. W przeciwienstwie do tej z karpia, moja byla bardzo kolorowa, zawierala bowiem duzo kolorowych i pysznych warzyw. Ryba zas byla delikatna, a co dla mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i.

Zdjęcie - Zatrzec zle wspomnienia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jarzynowa z ryba

skladniki:
1 papryka czerwona
mala puszka kukurydzy
200g zielonego groszku mrozonego
1 cebula
1 zabek czosnku
4 duze ziemniaki
500ml bulionu warzywnego
sol, pieprz
2 filety z dorsza lub mintaja
tymianek
oliwa z oliwek

wykonanie:
Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Po okolo 5 minutach dodajemy pokrojona w paseczki papryke i ziemniaki pokrojone w kostke. Smazymy dluzsza chwile.
Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie.
Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy.
Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem.
Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 8 minut.
Podajemy zaraz po ugotowaniu.
Smacznego!

zrodlo: ksiazka "Przepyszne ziemniaki"

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków
1

Zupa krem z ziemniaków z wędzo…

food² food²
Food Square

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z młodych ziemniaków i krewetek

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Młoda kapusta z ziemniakami
2

Młoda kapusta z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem
1

Makowe pierogi orkiszowe z rus…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Naleśniki z batatów

Naleśniki z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik kaszubski z ziemniakami
1

Sernik kaszubski z ziemniakami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej
2

Zupa serowa z chipsami z szynk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim