Zaproszenie do Weekendowej Piekarni #96

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni  #96

Spotkała mnie przyjemność gospodarzenia w  96 edycji Weekendowej Piekarni. Długo zastanawiałam się jakie przepisy wybrać i biorąc pod uwagę, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i pewnie nikt nie cierpi na nadmiar wolnego czasu zdecydowałam się na proste i szybkie wypieki. Pierwsza  propozycja  na bułeczki czekoladowo - chałwowe pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem, natomiast drugą  na bułeczki ziołowe z chrzanem  znalazłam na blogu Liski. Obydwie są bardzo smaczne, ja piekłam je już wielokrotnie i ciągle do nich wracam. Jeśli tylko macie ochotę i odrobinę czasu zapraszam do wspólnego pieczenia.

Zdjęcie - Zaproszenie do Weekendowej Piekarni  #96  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki czekoladowo - chałwowe

Porcja jest ogromna bo wychodzi 40 bułeczek ale z powodzeniem można zrobić z połowy porcji. Przetestowałam i wiem, że się udają:)  Bułeczki smakują rewelacyjnie, ciasto jest mięciutkie a nadzienie z czekolady i chałwy po prostu  rozpływa się  w ustach.

Składniki na ciasto:

  • 500 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • kilogram mąki

Składniki na nadzienie:

  • 75 g czekolady deserowej
  • 150 g chałwy
  • 75 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka kakao
  • jajko do glazury

Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je  na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

Ziołowe bułeczki z chrzanem

W tym przepisie niektórzy mogą obawiać się chrzanu ale tak naprawdę jest on słabo wyczuwalny. Bułeczki są bardzo smaczne, ciasto przyjemnie się zagniata więc naprawdę zachęcam do ich upieczenia:)

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej, dowolnej
  • 60 g miękkiego białego sera
  • 40 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodac 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut. Kiedy "ruszą", dodać resztę wody i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie gładkie i lśniące. Można to zrobić również mikserem, ugnatając ciasto hakiem ok. 5-6 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto podwoi objętość. Wyrośniete ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę (ja dodatkowo na każdej bułeczce zrobiłam cienki pasek z ciasta, którego końce podwinęłam pod spód bułki). Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut. Wyrośniete bułeczki posmarować wodą (ok. 1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1/2 - 1 łyżeczka). Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do gorącego piekarnika. Piec bułki ok. 16-20 minut.

Niech nam się upiecze:)

Pozdrawiam:)

 

Kategorie przepisów