Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
 
             
 
 
 
 
 
- 80 dag ziemniaków,
- 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki,
- 2 cebule,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sos beszamelowy:
- 2,5 szklanki mleka,
- 10 dag startego żółtego sera,
- 50 dag masła,
- 1 czubata łyżka pszennej mąki,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Do posypania:
- 10 dag startego żółtego sera.
Do wysmarowania naczynia:
- masło.
 
 
 
 Pyszne zestawienie sprawdzonych składników.
 
 Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie), do momentu, kiedy będą jeszcze trochę twardawe. Wystudzić. Obrać i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm.
 Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka.
 Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę. Smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
 Teraz czas na sos beszamelowy. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć razem przez pół minuty. Rondel zestawić z ognia i wlać powoli mleko. Nadal mocno mieszać. Rondel postawić na ogniu. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie jeszcze chwilę gotować. Zestawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodać starty ser i wymieszać.
 Żaroodporne naczynie o wymiarach około 20x30 cm wysmarować masłem. Do naczynia włożyć po kolei:
 - połowę ziemniaków,
 - mięso z cebulą,
 - drugą połowa ziemniaków,
 - sos beszamelowy.
 
 Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C (grzanie góra-dół). Podawać zaraz po upieczeniu.
 
 
 
            