Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkamiużyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna. To wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.

Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa
  • 300 g pieczarek
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami?

Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od momentu zagotowania wody. Duże ziemniaki przekroić na dwie lub 3 części. Po tym czasie – odcedzić, przestudzić i pokroić na plastry.

Na patelni na oleju Kujawskim podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy cebula zacznie się rumienić – dodać pokrojone pieczarki i całość smażyć do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż mięso straci swój różowy kolor. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać łyżeczkę pełną koncentratu pomidorowego, całość wymieszać i zdjąć z ognia.

W osobnej misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać 1/3 porcji startego sera. Doprawić odrobiną pieprzu i wymieszać.

Dno naczynia żaroodpornego przykryć warstwą ziemniaków. Posmarować je 3 łyżkami sosu śmietanowego, wyłożyć podsmażone mięso i całość przykryć warstwą ziemniaków. Polać pozostałym sosem i posypać serem.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami pieczemy przez ok. 20 minut lub do zarumienienia sera. Pieczemy w trybie “góra-dół” bez termoobiegu.

 

Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 1 godz
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów