Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami
Dziś pomysł na zapiekankę z łososiem i brokułami w roli głównej. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie bądź podczas spotkania ze znajomymi. Możecie przygotować ją nawet dzień wcześniej, a zapiec dopiero przed podaniem. Jest pyszna, aromatyczna i pięknie się prezentuje, a co najważniejsze znika z talerzy w zastraszającym tempie!
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Opłukujemy i wrzucamy na ok. 2-3 minuty do wrzącej lekko posolonej wody. Wyławiamy brokuła i do tej samej wody wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je 5-6 minut tak aby lekko zmiękły. Po odcedzeniu polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Pora kroimy w krążki. Smażymy na oliwie do miękkości. W międzyczasie doprawiamy 1 płaską łyżeczką bazylii, solą i pieprzem. Gdy por będzie miękki zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Sos mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze niewielką ilością soli i pieprzu.
Odcinamy skórkę z łososia. Kroimy go na kawałki o wielkości ok. 4x2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy warstwy: ziemniaki (mogą lekko na siebie zachodzić), połowa sosu śmietanowo-porowego, kawałki łososia, druga część sosu, brokuły pomiędzy, które można włożyć kilka talarków ziemniaczanych. Całość posypujemy szczyptą bazylii i mozzarellą.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 st C przez 30 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg. Dzięki temu zapiekanka lekko się zrumieni.
Smacznego !
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 500 g filetu z łososia ze skórą
- 1 brokuł
- 1 por
- 300 g śmietany 36%
- 150 g tartej mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- naczynie do zapiekania o wymiarach 29x21 cm lub 2 naczynia o wymiarach 17x14 cm jeśli planujecie romantyczną kolację we dwoje :)
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Opłukujemy i wrzucamy na ok. 2-3 minuty do wrzącej lekko posolonej wody. Wyławiamy brokuła i do tej samej wody wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je 5-6 minut tak aby lekko zmiękły. Po odcedzeniu polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Pora kroimy w krążki. Smażymy na oliwie do miękkości. W międzyczasie doprawiamy 1 płaską łyżeczką bazylii, solą i pieprzem. Gdy por będzie miękki zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Sos mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze niewielką ilością soli i pieprzu.
Odcinamy skórkę z łososia. Kroimy go na kawałki o wielkości ok. 4x2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy warstwy: ziemniaki (mogą lekko na siebie zachodzić), połowa sosu śmietanowo-porowego, kawałki łososia, druga część sosu, brokuły pomiędzy, które można włożyć kilka talarków ziemniaczanych. Całość posypujemy szczyptą bazylii i mozzarellą.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 st C przez 30 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg. Dzięki temu zapiekanka lekko się zrumieni.
Smacznego !