Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Dziś pomysł na zapiekankę z łososiem i brokułami w roli głównej. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie bądź podczas spotkania ze znajomymi. Możecie przygotować ją nawet dzień wcześniej, a zapiec dopiero przed podaniem. Jest pyszna, aromatyczna i pięknie się prezentuje, a co najważniejsze znika z talerzy w zastraszającym tempie!

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 800 g ziemniaków
  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 300 g śmietany 36%
  • 150 g tartej mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
Dodatkowo
  • naczynie do zapiekania o wymiarach 29x21 cm lub 2 naczynia o wymiarach 17x14 cm jeśli planujecie romantyczną kolację we dwoje :)

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Opłukujemy i wrzucamy na ok. 2-3 minuty do wrzącej lekko posolonej wody. Wyławiamy brokuła i do tej samej wody wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je 5-6 minut tak aby lekko zmiękły. Po odcedzeniu polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Pora kroimy w krążki. Smażymy na oliwie do miękkości. W międzyczasie doprawiamy 1 płaską łyżeczką bazylii, solą i pieprzem. Gdy por będzie miękki zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Sos mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze niewielką ilością soli i pieprzu.

Odcinamy skórkę z łososia. Kroimy go na kawałki o wielkości ok. 4x2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy warstwy: ziemniaki (mogą lekko na siebie zachodzić), połowa sosu śmietanowo-porowego, kawałki łososia, druga część sosu, brokuły pomiędzy, które można włożyć kilka talarków ziemniaczanych. Całość posypujemy szczyptą bazylii i mozzarellą.

Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 st C przez 30 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg. Dzięki temu zapiekanka lekko się zrumieni.

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato!
1

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym. Obiad w pół godziny!

Dorsz ze szparagami w sosie cy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kuchnia dla zabieganych: Dorsz z salsą z mango, awokado i pomidorków koktajlowych
1

Kuchnia dla zabieganych: Dorsz…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Smażony dorsz w panierce curry
2

Smażony dorsz w panierce curry

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem

Pasta jajeczna z tuńczykiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałata Cezar. Historia najsłynniejszej sałaty świata!

Sałata Cezar. Historia najsłyn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Macher Malaikari. Fragment…
1

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Mach…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami