Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Ostatnio w mojej kuchni było dość egzotycznie, więc dla odmiany przygotowałam prostą, tradycyjną zapiekankę – a to w ramach wspólnego gotowania w temacie „trzy po trzy”, tym razem z wykorzystaniem ziemniaków, kiełbasy i szałwii. Szałwia nadała z pozoru zwyczajnej zapiekance fantastyczny aromat :)
Dobrze jest od czasu do czasu wrócić do takich potraw ;)

A razem ze mną potrawy z wykorzystaniem ziemniaków, kiełbasy i szałwii przygotowały Panna Malwinna i Siankoo.


Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ
(4 porcje)
1kg ziemniaków,
500g kiełbasy (u mnie toruńska),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
300ml śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
150ml bulionu mięsnego,
200g żółtego sera,
2 łyżki oleju,
kilka listków szałwii (można zamiast niej użyć np. tymianku),
igiełki z 2 gałązek rozmarynu,
sól i pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10-12 minut). Odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka.
Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżce oleju na patelni. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju.
Układać warstwami:
1/3 ziemniaków,
½ kiełbasy,
szałwię i rozmaryn,
½ cebuli z czosnkiem,
odrobinę sera,
1/3 ziemniaków,
½ kiełbasy,
szałwię i rozmaryn,
½ cebuli z czosnkiem,
odrobinę sera,
pozostałe 1/3 ziemniaków,
pozostały ser.
Śmietanę zmiksować z jajkiem , mąką i bulionem, doprawić solą i pieprzem. Polać całą zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 45 minut.

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów