Zapiekanka z ryżem i owocami
Zwyczajna, prosta zapiekanka ryżowa z jabłkami i brzaoskwiniami. Danie, które uwielbiałam jako dzieckoi również teraz chętnie po nie sięgam.
Niby to samo, a zawsze smakuje inaczej .Wystarczy inaczej doprawić, dodać więcej owoców,wrzucić rodzynki lub żurawinę i pokryć słodką, delikatną pianką .
Wykonanie:
Składniki:
ryż200g
winne jabłka 3sztuki
brzoskwinie2sztuki
białka3sztuki
suszona żurawina2łyżki
cukier puder3łyżki
cukier waniliowy2łyżeczki
cynamon do smaku
brązowy cukier1,5 łyżki
masło2łyżki masło do formy i bułka tarta
Wykonanie:
-Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odsączyć. -Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry /przy pomocy mandoliny/ -Obrane brzoskwinie pokroić na cząstki. -Naczynie do zapiekania posmarować masłem, obsypać bułką tartą. -Wyłożyć połowę ryżu nałożyć kawałeczki masła. -Na ryż nałożyć plasterki jabłek, oprószyć połowa cukru cynamonem. -Na jabłka nałożyć warstwę brzoskwiń ,posypać równomiernie żurawiną i resztą cukru. Przykryć pozostałym ryżem , obłożyć równimiernie resztą masła. -Masę lekko docisnąć. -Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C -Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Pianę wyłożyć na warstwę ryżu. Przykryć folia aluminiową. -Zapiekankę wstawić do gorącego piekarnika. -Zapiekać 15 minut, zdjąć folię i piec ,aż piana ładnie się przyrumieni.
Zapiekanka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.