Zapiekanka z porami, ananasem i grzankami
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne obiady i szukacie ciekawego pomysłu na coś innego polecam tę zapiekankę. Lista składników przywodzi na myśl popularną pizzę lub sałatkę hawajską a to pewnie dlatego, że wszystko z ananasem w składzie, kojarzy się z Hawajami. Zapiekanka zawiera grzanki więc można ją zjeść samą ale smakuje też z ryżem tylko wtedy trzeba (chyba) pominąć grzanki. Przepis ze starego numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
- 2 kg pora
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 400 g śmietany
- 4 jaja
- 1 puszka anasów
- 1 filet z kurczaka
- 8 plastów goudy
- 6 kromek bialego pieczywa
Piekarnik rozgrzać do tepmeratury 200 stopni. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Dusić ok. 3 minut na rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Naczynie wysmarować i włożyć pora. Polać śmietaną wymieszaną z jajami. Piec około 10 minut. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano. Ananasa osączyć i pokroić. Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Pora wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kurczaka, ananasy i grzanki. Przykryć plastrami sera i zapiekać jeszcze 15-20 minut.
Smacznego:)