Zapiekanka z porami, ananasem i grzankami

Zapiekanka z porami, ananasem i  grzankami

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne obiady i szukacie ciekawego pomysłu na coś innego polecam tę zapiekankę. Lista składników przywodzi na myśl popularną pizzę lub  sałatkę hawajską a to pewnie dlatego, że wszystko z ananasem w składzie,  kojarzy się z Hawajami. Zapiekanka zawiera grzanki  więc można ją zjeść samą ale smakuje też z ryżem tylko wtedy trzeba (chyba) pominąć grzanki. Przepis ze starego numeru Soli i Pieprzu.

Zdjęcie - Zapiekanka z porami, ananasem i  grzankami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 kg pora
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 400 g śmietany
  • 4 jaja
  • 1 puszka anasów
  • 1 filet z kurczaka
  • 8 plastów goudy
  • 6 kromek bialego pieczywa

Piekarnik rozgrzać do tepmeratury 200 stopni. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Dusić ok. 3 minut na rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Naczynie wysmarować i włożyć pora. Polać śmietaną wymieszaną z jajami. Piec około 10 minut. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano. Ananasa osączyć i pokroić. Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Pora wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kurczaka, ananasy i grzanki. Przykryć plastrami sera i zapiekać jeszcze 15-20 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów