Zapiekanka z białej kapusty i żurawin

Zapiekanka z białej kapusty i żurawin

Tak się złożyło, że w ostatnich dniach mogłam z okazji różnych uroczystości, spotkań poznać kuchnie, o których ostatnio czytalam. Jedna z nich to - senegalska, w wykonaniu Aziza Secka, o którym mowa w ostatnim numerze czasopisma "Kuchnia", a druga to polska "uwspółcześniana", którą na swoim blogu promuje Liska. Bardzo smakowały mi paszteciki nadziewane pikantnymi kiełbaskami, krewetki słodko-kwaśne, pulpeciki i drink z mango z kuchni senegalskiej oraz wątróbka z imbirem i pikantna zapiekanka podobna do lasagne wykonana z połączonych ze sobą cienko pokrojonych grzybów, ziemniaków i selera pod pierzynką z sera z kuchni polskiej XXI wieku.;-)   Obie kuchnie z przyjemnością poznam jeszcze bliżej już nie na drodze przypadku. :-)

U nas zaś gościł dziś przepis z kuchni amerykańskiej, pełen żurawin, który wyszperałam sobie w "Kuchni". Przy okazji dowiedziałam się, że kwiat i liście żurawin powiewając na wietrze przypominały Amerykanom głowę żurawia, stąd nazwa. :-) Proste i fajne. :-)) Co do zapiekanki - jest pyszna, ale dla nas dorosłych. Dzieciom w ogóle nie zasmakowała.

Zdjęcie - Zapiekanka z białej kapusty i żurawin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiprzed

Zdjęcie - Zapiekanka z białej kapusty i żurawin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamipo

Zapiekanka z białej kapusty i żurawin

1 kg białej kapusty

sól

2 marchewki

1 łyżka oleju

400 g mieszanego mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

świeżo zmielony pieprz

mielona papryka

100 ml keczupu

3-4 łyżki bułki tartej

100 g suszonych żurawin

1 pęczek natki

2 jaja

250 ml mleka

50 g startego sera, np. cheddara

olej do posmarowania formy

Kapustę myję, odkładam kilka liści (będą potrzebne, by zawinąć w nie mięsny farsz), resztę kapusty szatkuję. Poszatkowaną kapustę oraz liscie wkładam do osolonego wrzątku i gotuję przez 30 minut.

Obieram marchewki i kroję je wzdłuż na cienkie plasterki. Gotuję je w osolonej wodzie przez 10 minut.

Ugotowane warzywa odcedzam.

Na patelni smażę mięso, bardzo dokładnie. Dorzucam do niego cebule i czosnek, drobno posiekane. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Dodaję keczup, bułkę tartą, posiekaną natkę i żurawiny.

Jajka roztrzepuję z mlekiem, doprawiam solą i pieprzem.

Na liściach kapusty kładę plasterki marchwi, mięsny farsz, zawijam je i kroję w poprzek. (Mi się udało to zrobić tak sobie).

Na dno wysmarowanej tłuszczem formy kładę poszatkowaną kapustę, a na niej liście z farszem. Całość polewam masą jajeczno-mleczną i posypuję drobno startym serem. Zapiekam w 180 stopniach przez 40 minut.

* źródło - "Kuchnia", numer grudniowy

Zdjęcie - Zapiekanka z białej kapusty i żurawin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów