Zapiekanka z bakłażanem i z mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka z pięknie wyglądającym bakłażanem, który idealnie komponuje się z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem. Idealna na wiosenne obiady.

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 dużej cebuli
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 70 g startego parmezanu

Przygotowanie

Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Każdy z nich posypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie przepłukujemy je wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie gorzki. Rozgrzewamy patelnię, a każdy z plastrów skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa wykładamy partiami na patelnię i grillujemy z obu stron. Następnie odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy zielem angielskim, solą (1/2 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Gdy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa zalewamy je pomidorami i doprawiamy bazylią oraz rozdrobnioną kostką warzywną. Gotujemy jeszcze przez chwilę tak aby sos się zagęścił. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby.

Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów z bakłażana doprawiamy pieprzem oraz solą (po szczypcie), zalewamy sosem, przykrywamy kolejną warstwą warzyw i znów je doprawiamy. Całość posypujemy parmezanem. Zapiekankę przykrytą folią wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25-30 minut.

Jeśli chcecie można podwoić ilość składników, wtedy zapiekanka wyjdzie wyższa i bardziej syta.

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane naleśniki z parówkami i warzywami
3

Zapiekane naleśniki z parówkam…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Agrest pod custardem i ciastem filo

Agrest pod custardem i ciastem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto z borówkami
1

Ciasto z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
1

Pasztet z cukinii z płatkami o…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pora
2

Sałatka z pora

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone kotlety z soczewicy
1

Pieczone kotlety z soczewicy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

Zupa selerowa z błękitnym sere…

figmara figmara
figowe smaki

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku