Zapiekanka ryżowa ze schabem i ananasem
Składniki
- 220 g białego ryżu
- 500 g schabu bez kości
- 400 g plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
- 75 g marchewki
- 50 g pora
- 60 ml Oliwiera
- 100 g sera mozzarella
- sól i pieprz
Przygotowanie
Na Oliwierze podsmażamy startą marchewkę i posiekany por. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę często mieszając.
Całość zalewamy 1/2 litra wrzącej wody lub opcjonalnie bulionu warzywnego i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i lekko ugniatamy łyżką.
Mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron i układamy na ryżu naprzemiennie z ananasem.
Całość lekko smarujemy Oliwierem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C.
Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy zapiekankę startą mozzarellą i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut, aby ser się roztopił.
Podajemy na ciepło.