Zapiekanka ryżowa ze schabem i ananasem

Zapiekanka ryżowa ze schabem i ananasem

Zdjęcie - Zapiekanka ryżowa ze schabem i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ryżowa ze schabem i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ryżowa ze schabem i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 220 g białego ryżu
  • 500 g schabu bez kości
  • 400 g plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 75 g marchewki
  • 50 g pora
  • 60 ml Oliwiera
  • 100 g sera mozzarella
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Na Oliwierze podsmażamy startą marchewkę i posiekany por. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę często mieszając. 

Całość zalewamy 1/2 litra wrzącej wody lub opcjonalnie bulionu warzywnego i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.

 

Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i lekko ugniatamy łyżką.

Mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron i układamy na ryżu naprzemiennie z ananasem.

 

Całość lekko smarujemy Oliwierem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C.

Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy zapiekankę startą mozzarellą i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut, aby ser się roztopił.

 

Podajemy na ciepło.

Kategorie przepisów