Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem

Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem

To danie do jedzenia pod kocem, do ogrzewania rąk ciepłą miseczką pełną aromatycznej zapiekanki.

Zdjęcie - Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To równocześnie zmodyfikowana wersja anglosaskiego klasyka- Shepherd’s pie, której moją wersję znajdziecie np. TU. Ta jest szybsza i mniej po nie zmywania, dla mnie to spory plus ;)

Zdjęcie - Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nad mieszanką mięsa mielonego i soczewicy ułożyłam „pogniecione” płaty ciasta phillo. Ich zapiekanie trwa dosłownie kwadrans, więc czas oczekiwania na obiad skracamy do niezbędnego minimum :)

Zdjęcie - Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje.

Zdjęcie - Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem

Agata, 1 października 2014

Zdjęcie - Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni, na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj pokrojony w talarki seler naciowy, a następnie- mięso mielone, usmaż.

Wymieszaj z soczewicą, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Dodaj kolendrę i koncentrat, przypraw do smaku. Przełóż do naczynek do zapiekania.

Ciasto posmaruj roztopionym masłem, złóż. Wytnij kwadraty wielkości miseczki, przykryj nimi wierzch naczynia. Na górze ułóż kolejna warstwę ciasta, tym razem "pogniecioną", nierówną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasta stanie się lekko brązowe.

Kategorie przepisów