Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem
To danie do jedzenia pod kocem, do ogrzewania rąk ciepłą miseczką pełną aromatycznej zapiekanki.
To równocześnie zmodyfikowana wersja anglosaskiego klasyka- Shepherd’s pie, której moją wersję znajdziecie np. TU. Ta jest szybsza i mniej po nie zmywania, dla mnie to spory plus ;)
Nad mieszanką mięsa mielonego i soczewicy ułożyłam „pogniecione” płaty ciasta phillo. Ich zapiekanie trwa dosłownie kwadrans, więc czas oczekiwania na obiad skracamy do niezbędnego minimum :)
Proporcje na 2 porcje.
Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem Składniki- mięso mielone - 250 g, np. wieprzowo-wołowe
- szlotka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- seler naciowy - 1 szt
- soczewica czerwona - 1/4 szklanki
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- bulion - 1/4 szklanki
- ciasto phillo - 1 arkusz
- oliwa - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka, roztopione (lub oliwa- zamiast)
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni, na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj pokrojony w talarki seler naciowy, a następnie- mięso mielone, usmaż.
Wymieszaj z soczewicą, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Dodaj kolendrę i koncentrat, przypraw do smaku. Przełóż do naczynek do zapiekania.
Ciasto posmaruj roztopionym masłem, złóż. Wytnij kwadraty wielkości miseczki, przykryj nimi wierzch naczynia. Na górze ułóż kolejna warstwę ciasta, tym razem "pogniecioną", nierówną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasta stanie się lekko brązowe.