Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami
Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Szczególnie taki z dużą ilością dodatków i pysznego sosiku, a do tego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka! Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie na bazie pomidorów zapieczony pod kołderką serową z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami(6 porcji)
Składniki:
- 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego
- 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki białego wina
- 600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 100-150 g mozzarelli, startej
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twaradawy i odcedź.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem.
- Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund.
- Podkręć ogień, wlej wino i gotuj aż prawie odparuje, mieszając i zeskrobując ewentualne drobinki z dna patelni.
- Następnie dodaj passatę, bulion i szpinak, dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj śmietankę.
- Wmieszaj do sosu ugotowany makaron, przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie z mozzarellą.
- Piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 40 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Chicken and mushroom pasta bake(6 servings)
Ingredients:
- 400 g favorite pasta
- 2 handfuls baby spinach
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 boneless, skinless chicken breasts, sliced into thin strips
- 1 onion, diced
- 250 g mushrooms (or wild mushrooms), sliced
- 3 cloves garlic, minced
- 1/2 cup white wine
- 600 ml passata
- 1 tsp herbes de Provence
- 1 cup chicken stock
- 1/3 cup of double cream
- 100-150 g mozzarella cheese, grated
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Cook pasta according to package directions until al dente and drain.
- In a large, deep skillet, heat the oil over medium high heat add the chicken, onion and mushrooms and season with salt and pepper.
- Saute for about 5-7 minutes, until the chicken has started to brown, add the garlic and sauté for about 30 seconds.
- Turn the heat on the pan to high and then add the wine, scraping the bottom of the pan.
- Next add the passata, stock and spinach, season with sugar, salt and pepper and herbes de Provence. Bring the pan to a boil, drop the heat to low and stir in the cream.
- Mix in cooked pasta and transfer the content of the pan to a casserole dish. Top the pasta evenly with the mozzarella cheese.
- Bake for 40 minutes in the preheated to 200 oC oven, until the top of the cheese is bubbling and browned.
Enjoy!