Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
- 100 g makaronu świderki,
- 1 kostka rosołowa (drobiowa),
- 1 filet z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag mozarelli,
- 4 łyżki oleju,
- 1 szklanka wody.
Ten przepis wynalazłam, kiedy szukałam inspiracji na to co mam w lodówce. Bardzo często w ten właśnie sposób wynajdujemy najciekawsze propozycje. Tym razem jest to zapiekanka makaronowa z dodatkiem kurczaka i papryki, z dodatkiem sosu na bazie przepisu pomidorowego. Jeżeli ktoś nie przepada za przecierem, można go z powodzeniem zastąpić krojonymi pomidorami w sosie pomidorowym.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Podsmażyć je na oleju.Makaron ugotować al dente.Warzywa i kurczaka pokroić w paski. Dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Następnie podlać szklanką wody. Dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy.Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 20 minut. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Źródło: przepisy.pl