Zapiekane roladki drobiowe z bazylią i suszonymi pomidorami
Pomysł na zrobienie tych pikantnych i aromatycznych roladek powstał bardzo spontanicznie i z braku innych produktów pod ręką. Niedziela 12 czerwiec– Zielone Świątki, kompletnie zapomniałam o tym święcie . W sobotę wieczorem wyjęłam z zamrażarki mięso a następnego dnia chcąc kupić świeże warzywa (miała być potrawka z warzywami) stanęłam przed kolejnym, zamkniętym sklepem. Już po drodze do domu, w myślach robiłam przegląd lodówki.
Na szczęście oprócz światła co nieco w niej znalazłam. Krótko mówiąc smak roladek przerósł moje oczekiwania. Ponad to, doskonale nadają się na danie imprezowe, które można przygotować dzień wcześniej a przed wejściem gości do domu tylko zapiec w piekarniku.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 plastry filetu z indyka (o grubości 1,5 – 2 cm),
- 150 g suszone pomidory w oliwie,
- 3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 op. sera mozzarella
- sól,
- pieprz,
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy i osuszamy, następnie rozbijamy (jak na kotlety, najlepiej przy użyciu folii spożywczej aby nie uszkodzić struktury mięsa), oprószamy solą i pieprzem,
- pomidory drobno kroimy i mieszamy z posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą pieprzu i trzema łyżeczkami oliwy (tej, w której były pomidory),
- na płaty mięsa nakładamy pomidorowo-bazyliowy farsz i zwijamy w roladki,
- roladki układamy w naczyniu żaroodpornym a wierz smarujemy lub skrapiamy oliwą w której były suszone pomidory,
- naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C, pieczemy około 40 min.
- po upieczeniu roladki kroimy na grube plastry, przekładamy plasterkami mozzarelli , skrapiamy sosem, który powstał podczas pieczenia i zapiekamy aż ser się delikatnie rozpuści,
- całość dekorujemy listkami bazylii.
Inne pomysły na roladki drobiowe: