ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM
Polecam pyszną i efektowną przystawkę. Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości. Mięso małży, masło czosnkowe, natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z bułki tartej na pewno zasmakują każdemu. Można posypać je takżeprzed zapieczeniem parmezanem.Polecam.
Składniki:
- 1 kilogram świeżych muli
- 50-70 g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 mała szalotka ( ja nie dodałam)
- parmezan (następnym razem dodam)
Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam. Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut aż wszystkie się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsałam patelnią. Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić.
Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem.
Nałożyłam na każdą masło czosnkowe.
i posypałam bułką tartą. Tak jak pisałam można też i parmezanem,
Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut. Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła. Smacznego!
Polecam również
MULE W BIAŁYM WINIE