Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach
Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami!
Składniki:
5 jajek
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki masła ghee
bułka tarta
Przygotowanie:
- jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać
- przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek
- jajka drobniutko posiekać, dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki
- panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając
- układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno