Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach

Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach

Zdjęcie - Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami!

Zdjęcie - Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
5 jajek
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
Zdjęcie - Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamizielenina
2 łyżki masła ghee
bułka tarta

Przygotowanie:
  • jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać
  • przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek
  • jajka drobniutko posiekać, dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki
  • panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając
  • układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów