Zapiekana cukinia z pieczarkami na francuskim cieście
Jeśli nie ma pomysłu na obiad lub kolację to jest cukinia. :) Z cukinią można przecież zdziałać cuda. Staram się zawsze mieć cukinię w lodówce i kilka plastrów ciasta francuskiego w zamrażarce. Wtedy obiad prawie gotowy. Pod warunkiem, że piekarnik działa jak należy. A ja znowu z tym piekarnikiem.... no bo jestem na etapie czekania około godziny na 180 stopni, gdy zamierzam coś upiec. Piekarnik się zbuntował po remoncie kuchni, tak więc szybki obiad jest pseudoszybki, zależy kiedy nastawię piekarnik. Ale serwis jest zamówiony i może już za kilka dni pieczenie nie będzie zajmować mi aż tyle czasu.
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 duża albo raczej długa cukinia, - pieczarki, około 10 sztuk średniej wielkości, - około 6 sztuk plastrów ciasta francuskiego o wymiarach ok. 10x10 cm, -szczypior, ładnie posiekany, ilość wedle gustu, -3/4 szklanki śmietany gęstej, co najmniej 22%, -2 jajka, - łyżka oliwy z oliwek, - pieprz, - sól, - gałka muszkatołowa, - zioła prowansalskie (niekoniecznie), - kawałek parmezanu lub sera gruyère, startego na tarce, - kawałek masła
Przygotowanie:
1. Nastawić piekarnik na 200 stopnil.
2. Formę wielkości około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć plastry ciasta francuskiego jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika i podpiec około 10 minut.
3. W międzyczasie pokroić cukinię i pieczarki na cieńkie plastry. Rozgrzać patelnię i podsmażyć cukinię na suchej patelni. aby puściła troszkę soku. Podobnie zrobić z pieczarkami, ale tutaj można je podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Pieczarki lekko posolić (szybciej puszczą sok) i doprawić pieprzem.
4. Śmietanę lekko ubić z jajkami i łyżką oliwy, na koniec dodać szczypior i wymieszać. Doprawić wedle gustu.
5. Na podpieczone ciasto wyłożyć najpierw cukinię, później kilka pieczarek, na końcu zalać masą śmietanowo - jajeczną ze szczypiorkiem i posypać serem.
6. Wstawić do piekarnika i piec co najmniej 15 minut, aż wierzch się lekko zezłoci.
Smacznego!