Zamiast pączków i faworków
Dziś wszędzie gdzie się nie spojrzy pączki, faworki, a u mnie? U mnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni.
Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie.
Sernik cytrynowy
składniki:
- 750 g twarogu śmietankowego
- 100 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 80 g mąki
- 100 g Cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 cytryna
- cukier puder do posypania
wykonanie: Twaróg mieszamy za pomocą miksera z mąką, śmietaną, żółtkami, cukrem, startą skórką cytryny, wanilią i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200°C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut. Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.