Zakwas na żur

Zakwas na  żur

Powoli ustalam wielkanocne menu i chyba już pora przygotować zakwas na żur. Chociaż  nie jest to moja ulubiona zupa  ani potrawa świąteczna to jednak wypada żeby w święta pojawił sie na stole. Tym bardziej, że chyba tylko ja nie jestem jego wielbicielką. Do zakwasu użyłam mąki żytniej z  Młynów Gdańskich.

Zdjęcie - Zakwas na  żur  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Skladniki:

  • 7 kopiastych łyżek mąki żytniej
  • 1-2 ząbki czosnku, obrane i lekko zgniecione nożem
  • 1-2 liście laurowe, pogniecione
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • ok. 900ml wody źródlanej lub przegotowanej, letniej
  • łyżka majeranku (opcjonalnie)

Wodę wymieszać z mąką, na gładką masę, tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników, przykryć ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz na dzień lub dwa dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów