Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami
Za nami Tłusty czwartek, a małymi krokami zbliża się kolejne lutowe święto – dzień zakochanych! Niezależnie czy świętujecie Walentynki, czy nie, upieczenie dla kogoś w prezencie chleba będzie uroczą formą wyrażenia swoich uczuć. A myślę, że dzisiejsza propozycja wypieku świetnie z tej okazji się sprawdzi.
Chleb zakręcony wymyśliłam sobie rok temu. Wtedy piekłam go w wersji zielonej, ze szpinakiem, aby przywołać wiosnę.
Tym razem postanowiłam upiec wersję czerwoną o smaku suszonych pomidorów. Chleb wbrew pozorom robi się bardzo łatwo, jest delikatny i puszysty, a dzięki suszonym pomidorom przepyszny.
Do tego w kolorze czerwonym, więc jak wspomniałam, idealny na Walentynki
Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- Ciasto podstawowe:
- 600 g mąki pszennej typ 650 + 100 g
- 7 g suszonych drożdży instant
- 400 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Ciasto czerwone:
- połowa ciasta podstawowego
- 100 g mąki pszennej typ 650
- pesto z suszonych pomidorów
- Pesto z suszonych pomidorów:
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Wierzch:
- Białko jajka
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto dzielimy na 2 części.
- Jedną z nich przekładamy do misy i przykrywamy ściereczką. Drugą zostawiamy.
- Suszone pomidory miksujemy z przyprawami, koncentratem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę.
- Dodajemy pesto do jednej części ciasta, dosypujemy 100 g mąki i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Czerwone ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- Po tym czasie wałkujemy czerwone ciasto na cienki i duży prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Białe ciasto wałkujemy również na prostokąt, ale odrobinę mniejszy niż czerwony.
- Kładziemy białe ciasto na czerwonym i zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Uformowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (10x30cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.