Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami

Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za nami Tłusty czwartek, a małymi krokami zbliża się kolejne lutowe święto – dzień zakochanych! Niezależnie czy świętujecie Walentynki, czy nie, upieczenie dla kogoś w prezencie chleba będzie uroczą formą wyrażenia swoich uczuć. A myślę, że dzisiejsza propozycja wypieku świetnie z tej okazji się sprawdzi.

Chleb zakręcony wymyśliłam sobie rok temu. Wtedy piekłam go w wersji zielonej, ze szpinakiem, aby przywołać wiosnę.

Tym razem postanowiłam upiec wersję czerwoną o smaku suszonych pomidorów. Chleb wbrew pozorom robi się bardzo łatwo, jest delikatny i puszysty, a dzięki suszonym pomidorom przepyszny.

Do tego w kolorze czerwonym, więc jak wspomniałam, idealny na Walentynki

Zdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • Ciasto podstawowe:
  • 600 g mąki pszennej typ 650 + 100 g
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 400 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Ciasto czerwone:
  • połowa ciasta podstawowego
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • pesto z suszonych pomidorów
  • Pesto z suszonych pomidorów:
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • Wierzch:
  • Białko jajka
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto dzielimy na 2 części.
  2. Jedną z nich przekładamy do misy i przykrywamy ściereczką. Drugą zostawiamy.
  3. Suszone pomidory miksujemy z przyprawami, koncentratem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę.
  4. Dodajemy pesto do jednej części ciasta, dosypujemy 100 g mąki i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Czerwone ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  5. Po tym czasie wałkujemy czerwone ciasto na cienki i duży prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Białe ciasto wałkujemy również na prostokąt, ale odrobinę mniejszy niż czerwony.
  6. Kładziemy białe ciasto na czerwonym i zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Uformowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (10x30cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  7. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez jeszcze 20 minut.
  8. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów