Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo
Już nie raz Wam mówiłam, że weekendowe śniadania to w naszym domu czas placków wszelakich. Nie ukrywam, zwykle na słodko. Czasami jednak mam ochotę na „konkrety”, wtedy wygrywa opcja wytrawna!
Do przygotowania tych pankejków użyć możecie w zasadzie dowolnych dodatków. Ja użyłam cheddara (każdy ser o zdecydowanym smaku się nada), do tego chorizo (tu znowu uwaga- możecie użyć każdej innej kiełbasy/salami/szynki itp), na koniec zaś coś zielonego- gruby szczypior.
Nie ma żadnych przeszkód by uzupełnić przepis bazowy ulubionymi składnikami, ogranicza nas tylko wyobraźnia (i zawartość lodówki;)
Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 placków. Każdy podałam dodatkowo z sadzonym jajkiem. Płynne żółtko, obowiązkowo! :)
Składniki:- mąka pszenna - 1 szklanka
- mleko - 3/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - duża szczypta
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
- cheddar - ok. 2 łyżki, pokrojony w małą kostkę
- chorizo - ok. 2 łyżki, pokrojone w małą kostkę
- szczypior - ok. 2 łyżki
- jajko - sadzone, tyle sztuk, ile osób ;)
W misce połącz mąkę z mlekiem, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Chorizo (lub inną kiełbasę) lekko przesmaż.
Do ciasta dodaj dodatki: choriozo, cheddar i szczypior. Wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolej jeszcze 2-3 łyżki mleka.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.
W tym samym czasie, na drugiej patelni, usmaż sadzone jajka. Podawaj na plackach, ze szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.