Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo

Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo

Już nie raz Wam mówiłam, że weekendowe śniadania to w naszym domu czas placków wszelakich.  Nie ukrywam, zwykle na słodko. Czasami jednak mam ochotę na „konkrety”, wtedy wygrywa opcja wytrawna!

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tych pankejków użyć możecie w zasadzie dowolnych dodatków. Ja użyłam cheddara (każdy ser o zdecydowanym smaku się nada), do tego chorizo (tu znowu uwaga- możecie użyć każdej innej kiełbasy/salami/szynki itp),  na koniec zaś coś zielonego- gruby szczypior.

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma żadnych przeszkód by uzupełnić przepis bazowy ulubionymi składnikami, ogranicza nas tylko wyobraźnia (i zawartość lodówki;)

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 placków. Każdy podałam dodatkowo z sadzonym jajkiem. Płynne żółtko, obowiązkowo! :)

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mleko - 3/4 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
  • olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
  • cheddar - ok. 2 łyżki, pokrojony w małą kostkę
  • chorizo - ok. 2 łyżki, pokrojone w małą kostkę
  • szczypior - ok. 2 łyżki
  • jajko - sadzone, tyle sztuk, ile osób ;)
Przygotowanie:

W misce połącz mąkę z mlekiem, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Chorizo (lub inną kiełbasę) lekko przesmaż.

Do ciasta dodaj dodatki: choriozo, cheddar i szczypior. Wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolej jeszcze 2-3 łyżki mleka.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.

W tym samym czasie, na drugiej patelni, usmaż sadzone jajka. Podawaj na plackach, ze szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów