Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem

Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem

Zdjęcie - Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam na blogu podstawowy przepis na słodkie gofry- naprawdę pyszne i chrupiące, a przygotowane ze składników, jakie na pewno macie w kuchennej szafce- mąką, jajka, mleko… Teraz przyszedł czas na wariację na temat- wytrawne gofry- wspaniały pomysł na niedzielne śniadanie albo lunch zabrany do pracy.

Zdjęcie - Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje wytrawne gofry przygotowałam z dodatkiem pikantnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo, zielonego groszku (takiego z puszki) i sera pleśniowego. Całość tworzy naprawdę fajną całość, zdecydowanie lepszą alternatywę dla klasycznej kanapki, to pewne!

Zdjęcie - Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek do dania podałam sadzone jajka (koniecznie z płynnym żółtkiem!), trochę zielenin (w mnie listki młodego szpinaku), kilka pomidorków koktajlowych i posiłek gotowy!

Zdjęcie - Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 gofrów.

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt
  • dodatki:
  • chorizo - 50 g (lub np. salami)
  • groszek - 1/3 szklanki (konserwowy)
  • ser pleśniowy - 50 g (np. lazur, gorgonzola)
  • -
Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj.

Dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.

Do ciasta dodaj odsączony groszek, pokrojone w małą kostkę chorizo oraz pokruszony ser. Wymieszaj.

Najlepiej odstawić je na 15 minut do lodówki, ale można też od razu smażyć gofry we wcześniej rozgrzanej gofrownicy.

Upieczone na złoto gofry, wyciągnięte prosto z gofrownicy, najlepiej układać np. na kratce do chłodzenia ciasta czy drucianej podstawce, aby miały dostęp powietrza i odparował z nich nadmiar wilgoci. Aby były super chrupiące, można je po wystudzeniu ponownie podgrzać w gofrownicy zaraz przed podaniem.

Gofry podawaj z ulubioną sałatą, jajkiem sadzonym i np. ostrym sosem pomidorowym.

Kategorie przepisów