Wytrawna zupa cytrynowa z piersią z kurczaka

Wytrawna zupa cytrynowa z piersią z kurczaka
Zdjęcie - Wytrawna zupa cytrynowa z piersią z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawna zupa cytrynowa z piersią z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 300 g kurczaka rosołowego
  • 10 g kłącza imbiru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 200 g ryżu
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • cytryna
  • 2 g imbiru w proszku
  • 2 g białego pieprzu
  • 2 g kurkumy
  • 100 g kremówki
Przygotowanie Włoszczyznę, imbir, przyprawy i mięso rosołowe zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 2 godz. Gotowy rosół odcedzić. Do zupy potrzebujemy 1 litr.


Ryż ugotować. Piersi z kurczaka natrzeć imbirem i białym pieprzem. Obsmażyć na grillowej patelni, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 min.


Z cytryny zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Białka ubić na pianę. Stale ubijając, dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny. Masę zahartować połową szklanki ciepłego (nie gorącego) rosołu. Całość przelać do garnka z resztą rosołu i doprawić kurkumą.


Podgrzać do zgęstnienia. Nie doprowadzać do wrzenia! Podawać z ryżem i kurczakiem, z kleksem bitej śmietany.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów