Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest to słodki placek z tartą marchewką. Popularny jest w krajach anglosaskich. Dzięki marchewce, która miękkie podczas pieczenia, ciasto ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego czy posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się go płatkami z cukru, które przypominają marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, okrągłych lub podłużnych foremkach, a podawane pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii takie ciasto można bez problemu kupić w cukierni lub sklepie.
Danie: Ciasto
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 50 min.
Kalorie: 225 kcal
Ciasto marchewkowe. Popularne jest w krajach anglosaskich. Dzięki marchewce, która miękkie, ciasto ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Składniki:4 starte marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
- Pierwszym etapem jest starcie marchewki na tarce o drobnych oczkach, a następnie należy pokroić lub połamać orzechy włoskie na małe kawałki.
- Następnie jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Następnie powoli dolewać olej. Ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
- Podczas ciągłego ubijania, trzeba stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Potem dodać cynamon oraz jeśli chcemy przyprawę do piernika.
- Na koniec wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy oraz należy mieszać ostatni raz.
- Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec je ok. 45-55 minut w temperaturze 160C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest dobre.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook